Trabzon'da Tarihi toplantı

Trabzon'da, 15-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı kapsamında, Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları için yarı final değerlendirme toplantısı yapıldı.      Kentte bir restoranda düzenle

Trabzon'da Tarihi toplantı

Trabzon'da, 15-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı kapsamında, Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları için yarı final değerlendirme toplantısı yapıldı. 
     Kentte bir restoranda düzenlenen toplantıya, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci ile kurultay üyeleri katıldı. 
     Mimari projelerin medeniyetlerin halkalarını yansıttığını belirten Vali Kızılcık, şehirlerin yapılanmalarında bu yansımalarının görüldüğünü ifade etti. 
     Türk İslam medeniyeti ile batı medeniyetini ayıran bazı temel özellikler olduğuna işaret eden Vali Kızılcık, şöyle devam etti: 
     ''Son yıllarda kalkınma ve gelişme anlamında lider ülke konumuna yükselen Türkiye'nin bu farklılığı şehirlerimizde de hissedilmektedir. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğunda çok ciddi kentsel dönüşüm projeleri uygulamalarına başlandı. TOKİ tarafından yürütülen bu projeler, Meksika ve Brezilya'da örnek olarak gösterildi. Demek ki Türk insanı ekonomik anlamda son dönemlerde gösterdiği bu başarıyı yapılaşma anlamında da göstermeye başladı.'' 
     Kurultay için yurt içi ve yurt dışında bir dizi çalışma yaptıklarını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta ise 8 cumhurbaşkanı ile 300'e yakın bilim adamının organizasyona katılacağını bildirdi. 
     Türkiye ve Trabzon'un mimari açıdan tanıtımı için kurultayın önemine değinen Balta, ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Safranbolu'da bu kurultayla ilgili çalışmalar yaptık. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ü kurultaya davet ettik. Bunun yanında Osmanlı mimarisini günümüze en iyi şekilde taşıyan Safranbolu'da verimli bir toplantı yaptık. Özellikle Türk cumhuriyetlerindeki kardeşlerimizin buraya gelmesi ve dostluğun pekişmesi çok önemli. El ele ve gönül gönüle vererek bu olimpiyatları ilimizde başarılı bir şekilde yapacağız'' diye konuştu. 
     
     -''5 binin üzerinde mühendis katılacak''- 
     
     Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları'na başvuruda bulunan 330 projeden 22'sinin yarı finale kaldığını belirten Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Demirci de kurultaydaki amacın, şehirlerin kendi kimlik ve değerleriyle inşa edilmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. 
     Kurultaya, 5 binin üzerinde mühendisin katılacağını dile getiren Demirci, ''Bizi köklü geçmişimize güçlü bağlarla bağlayan köprüleri yeniden inşa etmek, Kaşgar'dan Endülüs'e Türk ve İslam şehirlerimizin sokaklarında, harabelerinde ve saraylarında Türk damgalarını hatırlatmak, yeni Mimar Sinan'larımızı tanımak en ileri amacımızdır'' dedi. 
     Kurultayın Trabzon'a bir hediyesi de olacağını ifade eden Demirci, Trabzon Valiliği'nin gerekli izni vermesi halinde Orhun Abideleri'nin bir numunesinin kentte yapılacağını sözlerine ekledi. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler