Trabzon'da hangi aday önde?

2004 yerel seçimini 372 oyla AKP'nin önünde tamamlayan CHP'li Volkan Canalioğlu yine iddialı. Kentte pek tanınmayan Orhan Gümrükçüoğlu ile yarışa katılan AKP ise hükümet destekli projelere güveniyor. Bu nedenle eski Trabzon Başkanı ve Bayındırlık Bakanı F

Trabzon'da hangi aday önde?
2004 yerel seçimini 372 oyla AKP'nin önünde tamamlayan CHP'li Volkan Canalioğlu yine iddialı. Kentte pek tanınmayan Orhan Gümrükçüoğlu ile yarışa katılan AKP ise hükümet destekli projelere güveniyor. Bu nedenle eski Trabzon Başkanı ve Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gümrükçüoğlu'na destek veriyor

Trabzon'da seçim yarışı AKP'nin adayı eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu ile hâlihazırdaki Belediye Başkanı CHP'li Volkan Canalioğlu arasında geçiyor. Ancak Gümrükçüoğlu'nun kentte çok tanınmaması nedeniyle yarışın öne çıkan isimleri, Gümrükçüoğlu'na destek veren eski Trabzonspor Başkanı ve Bayırdırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Trabzon'un “Volkan abisi” Canalioğlu.
Trabzon'da 2004 yerel seçimlerinde Saadet Partisi'nin oyları bölmesiyle CHP, AKP'nin önünde 372 oy farkla seçimi kazanmıştı. 2007 genel seçimlerinde ise AKP, CHP ve MHP'nin toplam oylarından daha fazlasını alarak ezici bir fark yarattı. Ancak bu yerel seçimde denge 2004'ü hatırlatıyor. İbre AKP ile CHP arasında gidip geliyor. Bu durumda da hükümet Trabzon'a yükleniyor.
Uzun yıllar Trabzon dışında görev alan Gümrükçüoğlu, son 5 yılda kentte “Volkan abi” konumuna gelen rakibinin karşısına “yabancı” kalıyor. Gümrükçüoğlu da bu nedenle, hükümetin yatırım projelerini gündeme getirerek, rekabeti “minder dışına” taşımaya çalışıyor.

Erdoğan'ın üzüntüsü
Gümrükçüoğlu'na en büyük destek Özak'tan geliyor. Özak'ın seçim çalışması yapması kimi hemşerilerince, “Bakan'ın bu kadar destek vermesi ayıp olmuyor mu?” yorumlarına yol açıyor. Ancak, 2004'te Trabzon'u CHP aldığında, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bir televizyon programına çıkarken, annesi ile yaptığı telefon konuşmasında, “Trabzon'u kaybediyoruz, görüyor musun anneciğim” dediği de hatırlatılıyor.
AKP seçmeni de, bu nedenle, günler öncesinden saatlerini Erdoğan'ın mitingi için 11 Mart'a ayarlamıştı. Ancak Erdoğan'ın konuşması, beklendiği gibi “büyük vaatler” içermedi.
Oysa Trabzon'un talepleri belli: Doğalgaz, Akyazı Projesi ve Güney Çevre Yolu Projesi. Bu üç konuda da hükümet kaynaklarını gerektiriyor. Erdoğan ise konuşmasında, kente tüm yatırımların hükümet tarafından yapıldığını söylemekle yetindi.
Karayolları Genel Müdürlüğü 11 kilometre uzunluğundaki sahil yolunu henüz belediyeye devretmediği için bu alana tesis kurulamadığını söyleyen Canalioğlu, “Sahil yolundaki parklara dikilecek ağaç türleri için Karadeniz Teknik Üniversitesi ile çalışıyoruz. Buralara spor ve kültür etkinliklerinin yapılacağı birimler kurulacak” diyor.
Canalioğlu, sorularıma, “Annem odun toplatmaya gönderirdi, hiç eğri odun getirmedim” sözleriyle nokta koyuyor.
Trabzon'un “Kapalıçarşısı” konumundaki “Kunduracılar Çarşısı” esnafı ise AKP'nin vaatlerine farklı yaklaşıyor. “AKP isterse Trabzon'a bir şey yapmasın. Karadeniz'den petrol çıkıyor, Gürcistan'da üs kaybeden ABD'nin gözü burada. İran liman istiyor. Kafkaslar, İran ve Afganistan'a açılan noktadayız” diyorlar.

AKP'den iş vaadi
“Trabzon 5 yıl kaybetti” diyen Gümrükçüoğlu'nun ise en gözde projesi şüphesiz 5 binin üzerinde gence istihdam vaat etmesi. Gümrükçüoğlu, “Ankara'yı bırakıp niye buraya geldik” vurgusu yapıyor.
MHP adayı eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın CHP'yi; 2004'de de Saadet Partisi'nden aday olan Mahmut Çizmecioğlu'nun da AKP'yi “bölen” olacağı söyleniyor.
“Bakkal Yaşar'ın oğlu bizim Süleyman” olarak anılan Süleyman Aydoğdu ise DP'nin Karadeniz'deki sesi.
Trabzon “Volkan Abi” ile AKP'nin kaynakları arasında bir seçime zorlanıyor. Oysa herkes biliyor ki; Trabzon'un bir yanı bordo, öbür yani mavi...

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel