Trabzon'da emlakçılar uyardı

Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinin her bağımsız bölüm için bin YTL para cezası ödemek zorunda kalacakları uyarısında bulundu.Gayri

Trabzon'da emlakçılar uyardı

Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinin her bağımsız bölüm için bin YTL para cezası ödemek zorunda kalacakları uyarısında bulundu.

Gayrimenkul sahiplerinin ceza ile karşı karşıya kalmamaları için kat mülkiyetini yaptırmalarını isteyen Başkan Ayhan Taflan, 11 Kasım 2007 tarihinde kat mülkiyeti kanununda değişiklik yapıldığını hatırlattı. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış bulunan ana gayrimenkullerde, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Taflan “Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli olan belgelerden eksik olanların tamamlanması için diğer kat irtifak hak sahiplerinden her birine yazılı bir bildirimde bulunmasına rağmen, gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, ana gayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, belediye sınırları dışında ise mülki amir tarafından bin YTL. para cezasına çarptırılacak. Aynı şekilde kanun çıktığı tarihten itibaren kat irtifaklı yapı kullanmaları alınmış yeni binalarda bir yıl süre tanınmıştır. Çıkan yasada belirtilen süre içinde kat mülkiyetinin kurulması için gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahipleri her bağımsız bölüm için bin YTL. para cezası ödeyecektir” dedi.

Trabzon'da kat mülkiyetine geçmemiş gayrimenkul oranının yüzde 60 civarında olduğunu ifade eden Ayhan Taflan “Gayrimenkul sahiplerinin ceza ile karşı karşıya kalmaması için kat mülkiyetini yaptırmaları gerekir. Örneğin on bağımsız bölümü bulunan ana gayrimenkul kat mülkiyeti yapılmadığı takdirde 10 bin YTL ceza ödemesi gerekecektir. Gayrimenkul sahiplerinin, kat mülkiyetinin kurulmasının çok yüksek rakamlarda olduğunu düşünebilirler. Aslında her bağımsız bölüm başına düşebilecek ödeme yaklaşık 100 YTL ortalamasındadır. Ana gayrimenkulde bağımsız bölüm sayısı fazla ise bu meblağ daha da aşağıya düşebilir. Bundan dolayı, her bağımsız bölüm için bin YTL ceza ödemektense düşük bir harç oranı ile kat irtifaklı binaların kat mülkiyetine geçişini sağlamalarında fayda vardır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel