Trabzon'a Yeni Polis Aracı

Yarasalar halkın huzuruna çıktı. Taksim Polis Merkezi'nin mobil araçları Kalkınma ve Üniversite mahallelerinde vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılandı Hareketli kamerada lazer aydınlatma kullanıldığından zifiri karanlıkta bile görüntü kaydı yapabilen, halkı

Trabzon'a Yeni Polis Aracı

Yarasalar halkın huzuruna çıktı. Taksim Polis Merkezi'nin mobil araçları Kalkınma ve Üniversite mahallelerinde vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılandı

Hareketli kamerada lazer aydınlatma kullanıldığından zifiri karanlıkta bile görüntü kaydı yapabilen, halkın "Yarasa" ismini taktığı mobil araçlarda vatandaşların ifadeleri alınacak

Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün yeni aldığı, Taksim Polis Merkezi'ne ait son model araçlar Trabzon'un Kalkınma ve Üniversite mahallelerinde halka tanıtıldı. Taksim Polis Merkezi Amiri Yurduay Bucak, Komiser Ömer Özsavaran ve polis memurları tarafından tanıtılan mobil araçlar büyük ilgi gördü. Taksim Polis Merkezi Amiri Yurduay Bucak, mobil araçlar sayesinde karakol hizmetlerinin vatandaşın ayağına kadar gittiğini belirterek, "Araçlarımızdaki son sistem elektronik donanım sayesinde araç içinde ve dışında ifade alabiliyoruz. Aracımızla birlikte suça karışanları ve şikayetçi ya da tanıkları muhafaza altına alabiliyoruz. Olaya müdahale safhalarında sesle ve görüntülü olarak kayıt yapmaktayız.

Aracımızdaki PC tablet, uzaktan kumandayla 360 derece yatay, 180 derecede dikey hareket kabiliyeti olan projektör ve kamera sayesinde olaya müdahale gibi safhalarda sesle görüntü kaydı yapılarak polisin şeffaflaşması ve olaylarda maddi delil elde edilmesi sağlanmaktadır. Araçtaki hareketli kamera, lazer aydınlatma kullanıldığından zifiri karanlıkta bile görüntü kaydı yapabilmektedir.

Araçlardaki yazıcı ve taşınabilir bilgisayar sayesinde bilgi sahibi ya da müracaatçı kişiler, karakola getirilmeden ifadeleri alınarak yazılı hale getirilebilecektir" dedi.

Gözaltına alınan kişiler için de aracın arka kısımlarında özel yapım nezarethaneler olduğunu kaydeden Bucak, şunları söyledi: "Mobil araçlardan elde edilen görüntü ve ses gibi veriler, DVR kayıt ünitesine 10 gün süreyle kaydedilebiliyıor. Gözaltına alınan kişilerin muhafaza edileceği mobil nezarathane denilen araçların arkasındaki kısımlarda da kayıt yapılıyor. Ayrıca aracın her kısmındaki klimalar halkın veya zanlıların daha iyi ortamda ifade vermelerine olanak sağlayacaktır.

MUHTARLAR ÇOK MEMNUN
Kalkınma Mahallesi Muhtarı Yaşar Haloğlu ve Üniversite Mahallesi Muhtarı Ahmet Varol, mobil karakol karakolların hizmete girmesiyle mahallelerde silah atma ve benzeri asayiş olaylarında azalma olduğuna dikkat çekerek, "Emniyetimize öncelikle yeni araçları hayırlı olsun. Araçlarımızın modernizasyonu bir Türk vatandaşı olarak bizi de gururlandırıyor. Son model araçlar sürekli mahalle aralarında gezerek suçu önlemede faydalı oluyor. Bağlı bulunduğumuz Taksim Polis Merkezi çalışanları da her ihbarımızı anında değerlendirip bugüne kadar yaşanan tüm olaylara müdahale ediyorlar. Biz diliyoruz ki; hiçbir zaman bu araçlara ihtiyaç olmasın, fakat olduğu zaman da memurlarımız vatandaşımızı karakola getirmeden olay yerinde işlerini halledebilsinler. Trabzon Emniyet Müdürümüz Feridun Boz'a, ayağımıza kadar gelip bu aracı bizlere tanıtan Taksim Polis Merkezi Amiri Yurduay Bucak'a ve tüm karakol memurlarına teşekkür ediyoruz" dediler.

MAHALLELİ YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ VE İÇİNİ DÖKTÜ
Araç tanıtımına yoğun ilgi gösteren mahalle halkının yaşadığı bazı sıkıntıları polise anlattığı sırada ilginç diyaloglar yaşandı. Vatandaşlar önce öz eleştiri yaptı: "Aslında hırsızları hırsızlık yapmaya biz teşvik ediyoruz; çünkü camlarımızı açık bırakıyoruz. Hırsızlar veya durumu olmayan insanları da hırsızlığa teşvik ediyoruz."
Sonra, "Burada üniversite öğrencileri zaman zaman evlerde yüksek sesle müzik dinleyip bizleri rahatsız ediyorlar. Bu konuda neler yapmamız gerekir?" diye bir soru yöneltti. Vatandaşları pürdikkat dinleyen Karakol Amiri Yurduay Bucak, "Bakın kendiniz ifade ediyorsunuz. Evlerinizin pencerelerini veya balkon kapılarını açık bırakırsanız tabiî ki hırsızı teşvik etmiş olursunuz. Bu tür ihmaller suça davetiye çıkarır. Bizim amacımız, suç olmadan onun önüne geçmek, suçu önlemek, suç işleyecek insanları caydırmaktır. Öğrenciler veya vatandaşların etrafındaki insanları rahatsız edecek şekilde müzik dinlemeleri yasaktır. Bu tür durumlarda bize müraacat edin. Biz ilk etapta uyarıyor, ikinci edapta 'Kabahatlar Kanunu'na göre ceza kesiyor, son aşamada ise yasal takip başlatıyoruz. Yeni araçlarımızla bu işlemleri daha hızlı yapacağız. Evinize gelip sizin şikayetinizi dinleyeceğiz. Daha sonra şikayetçi olunan kişilerin ifadelerini de mobil araçlarımızda alıp, mahalledeki sorunu birlikte çözeceğiz" dedi.
Bilgilendirme toplantısından ötürü polislere teşekkür eden vatandaşlar, mahalle aralarında gezen mobil araçların işe yaradığını, eskisi kadar kavga, gürültü ve olay yaşanmadığını ifade ettiler.

R: Mobil karakollarda ilk ifade veren Kalkınma Mahallesi Muhtarı Yaşar Haloğlu ve Üniversite Mahallesi Muhtarı Ahmet Varol, karakol yetkililerine teşekkür etti
R: Mobil araçlar üzerlerindeki projektörler ve kamera sayesinde maddi delil elde etme ve polisin şeffaflaştırılması hususunda önemli adımlar atılmasına yardımcı olacak.
R: Vatandaşlar, yoğun ilgi gösterdikleri mobil karakolların sürekli mahallerde gezmelerini, böylece suçun oluşmadan önleneceğini kaydettiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler