Trabzon'a radar ayarı yapılacak!

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kurulacak radar sistemi ile yıllık 3.5 milyon yolcu kapasitesine sahip Doğu Karadeniz'in tek havalimanı olan Trabzon Havalimanı'nın sorumluluk sahasındaki uçuşların dijital ortamda çok daha hızlı ve güvenli yönlendirebileceği

Trabzon'a radar ayarı yapılacak!

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kurulacak radar sistemi ile yıllık 3.5 milyon yolcu kapasitesine sahip Doğu Karadeniz'in tek havalimanı olan Trabzon Havalimanı'nın sorumluluk sahasındaki uçuşların dijital ortamda çok daha hızlı ve güvenli yönlendirebileceği bildirildi.

Kentte 1957 yılında hizmete giren ve Doğu Karadeniz'deki diğer illerde havaalanı olmaması nedeniyle ulaşımda önemli hizmet veren havalimanı, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı Mersin beldesinde hakim bir tepeye kurulan radar istasyonuyla manuel sistemden dijital sisteme geçecek.

İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Dalaman ve Bodrum'daki merkezlerin ardından yedinci radar merkezinin devreye gireceği Trabzon, Türkiye'nin kuzeydoğusunda sivil hava trafiğine hizmet veren tek radara sahip olacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Trabzon Havalimanı Başmüdürü Vedat Atabek, yaptığı açıklamada, bugüne kadar manuel yöntemlerle düzenlenen kentteki uçuş trafiğinin, binası tamamlanan radar merkezinin devreye girmesiyle dijital ortamda yönetileceğini söyledi.

Hava trafik kontrolörlerinin Trabzon Havalimanı'nda manuel yöntemlerle, radarsız olarak hizmet verdiğini belirten Atabek, ''Şu anda kontrolörlerimiz, pilotlara pozisyonlarını sorarak, onların bildirdiği pozisyonlara ve kendi görüş alanındaki uçakların pozisyonlarına göre uçakları yönetiyor. Alçalma, tırmanma talimatları ise uçakların kaptanları tarafından verilen bilgilere ve taleplerine göre yapılıyor. Uçakların yaklaşması, indirilip kaldırılması bu şekilde sağlanıyor'' dedi.

-Uçuşlar daha da güvenli olacak-
Bu sistemin, binası tamamlanan radar istasyonuyla değişeceğini ifade eden Atabek, ''Şu anda sisteme ait cihazlar kuruluyor. Ardından test aşaması yapılacak. Kısa süre içinde de radar istasyonundan görüntü almaya başlayacağız ve sistem tam olarak işlemeye başlayacak. Uçaklar artık Trabzon'da daha güvenli iniş kalkış yapabilecekler. Kurulan bu radar Türkiye'nin kuzeydoğusunda sivil hava trafiğine hizmet veren tek radar olacak'' diye konuştu.

Radarın hizmete girmesiyle uçakların yaklaşmayı radarla yapacaklarını anlatan Atabek, ''Akçaabat ilçesinin Mersin beldesindeki tepeye kurulan radar istasyonu, yaklaşma sisteminin bir parçası olacak. Burada uydu antenleri ve bazı cihazlar yer alacak. Bu radar, Trabzon Havalimanı'na gelen, Trabzon'dan kalkan ve hava sahamızı kullanan uçaklarla ilgili aldığı görüntüleri bize aktaracak. Biz de ekrandan uçağın konumunu takip edeceğiz ve uçağı yönlendireceğiz'' dedi.

-200 mil yarıçapındaki bütün uçakları görecek-
Radar istasyonunda her türlü donanım bulunduğunu vurgulayan Atabek, ''Radar binası 30-40 kişinin barınabileceği bir merkez olarak inşa edildi. Uluslararası standartlara göre bir bina yapıldı. Bu radar yaklaşık 200 mil yarıçapındaki bütün uçakları görme yeteneğine sahip olacak. Ankara Esenboğa radar merkeziyle yapacağımız anlaşma göre uçakları 80 mil veya 100 milde devralacağız. Ancak bu, anlaşmaya bağlı. Farklı bir mesafe de olabilir'' diye konuştu.

Radarlı sistemin uçak trafiğini daha hızlı yönlendireceğini ifade eden Vedat Atabek, şunları kaydetti:

"Bu sistemin en önemli özelliği emniyetli uçuşu sağlamasıdır. Tabii bu, şu andaki uçakların emniyetsiz indiği anlamı taşımıyor. Şu anda da tamamen güvenli inişler yapıyoruz. Sadece bir sistem değişikliği yapılmakta. Manuel sistemden radarlı sisteme geçiş var. İnen uçak tarafından verilen bilgiler doğru olduğu sürece şu anda da inişler güvenli"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel