Trabzon'a geldi önce Müslüman oldu şimdi de...

 Ülkesinden ayrılarak geldiği Trabzon'da Müslüman olarak "Ayşe" adını alan ve tanıştığı Ali Şimşek ile evlenip Türkiye'ye yerleşen Hermina Dalmazyan, Of Kaymakamlığı'nın girişimleri sonucu Trabzon'a getirilen kızı Satanig ile 9 yıl aradan sonra buluştu.Kı

Trabzon'a geldi önce Müslüman oldu şimdi de...

 Ülkesinden ayrılarak geldiği Trabzon'da Müslüman olarak "Ayşe" adını alan ve tanıştığı Ali Şimşek ile evlenip Türkiye'ye yerleşen Hermina Dalmazyan, Of Kaymakamlığı'nın girişimleri sonucu Trabzon'a getirilen kızı Satanig ile 9 yıl aradan sonra buluştu.

Kızı ile yıllar sonra buluşan Ermeni gelin, şimdi de kızının Rusya'da bulunan 2 çocuğunun Of Kaymakamlığı'nın da desteğiyle yanına getirilecek olmasının mutluluğunu yaşıyor.

Ermenistan'daki eşinden boşanarak Türkiye'de bulunan kardeşini ziyaret etmek için 2005 yılında geldiği Trabzon'da, eşi heyelana kapıldığı için ölen Ali Şimşek ile tanışan Ermeni asıllı Hermina Dalmazyan, Şimşek’in evlilik teklifini kabul edip Of ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Keler köyüne yerleşti.

Ekonomik sıkıntılar yüzünden ülkesine dönüp resmi nikah için gerekli evrakları tamamlayamayan ve bürokratik işlemler yüzünden Türk vatandaşı da olamayan Dalmazyan ile Şimşek, Dalmazyan'ın Müslüman olup "Ayşe" adını almasından sonra dönemin Of Kaymakamı Tuncay Sonel'in girişimleri ile Türk vatandaşlığına geçip resmi nikah kıyarak, adeta sınır tanımayan aşklarını mutlu sonla taçlandırdı.

Köyde yaşamaya başlayan ve Ali Şimşek'in ölen eşinden olan Nurdoğan, Sümeyra, Edanur ile Ahmet isimli 4 çocuğuna da annelik yapan Ayşe Şimşek'in, Ali Şimşek ile evliliğinden de Fatma ve Muhammet isimli 2 çocuğu dünyaya geldi.

Böylece Türkiye'de 8 nüfuslu bir aile olarak komşularının da desteğiyle mutlu bir yaşam süren Ayşe Şimşek, buna rağmen 9 yıl önce Türkiye'ye dönerken Ermenistan'da kalan 10 yaşındaki kızı Satanig Dalmazyan'ı yıllardır göremediği için aklı ülkesinde kalmıştı.

1111.20131018132203.jpg

Bu süreçte Of Kaymakamı Eren Arslan, Of'ta "yılın gönüllü annesi" seçilen Ayşe Şimşek'i evinde ziyaret etti. Ziyarette Kaymakam Arslan'a kızı Satanig Dalmazyan'ı özlediğini söyleyen Ayşe Şimşek, bu konuda Arslan'dan yardım istedi.

Arslan'ın yardımı sonucu ulaşılan Satanig Dolmazyan, Kurban Bayramı öncesi yaşamını sürdürdüğü Rusya'dan Trabzon'a getirildi. 19 yaşında olan kızı Satanig Dalmazyan'a kavuşarak hasret gideren Ayşe Şimşek, kızıyla ziyaret ettiği Kaymakam Arslan'a teşekkür etti.

Evli olan kızı Satanig Dalmazyan'ın kendisini ziyaretinde 2 çocuğu olduğunu öğrenen Ayşe Şimşek, şimdi de torun hasreti çekmeye başladı. Kaymakam Arslan'ın bu konuda da Şimşek'e yardımcı olacağı belirtildi.

Ayşe Şimşek, yaptığı açıklamada, kızı Satanig Dalmazyan'ı 9 yıl aradan sonra gördüğünü belirterek, "Kızımı 10 yaşında Ermenistan'da bırakmıştım ve bir daha geri dönemediğim için 9 yıldır kendisini göremiyordum. Allah’ıma şükürler olsun ki bu günleri de gördüm. 9 yıldır görmediğim kızıma Kaymakam Bey sayesinde kavuştum. Allah ne muradı varsa versin. Rusya’da bulunan iki torunuma da inşallah en kısa zamanda kavuşacağım ve ailemi bir arada görme fırsatı bulacağım" dedi.

Müslüman olma sürecini de anlatan Şimşek, "Müslüman olmadan önce her zaman ezan sesini duyardım, görümcelerim namaz kılardı. Eşim cuma namazına koşuyordu. İnsanlar Ermeniler gibi pek birbirlerini yemiyordu, çok iyi anlaşıyorlardı. Ben de eşime Müslüman olmak istediğimi söyledim. Eşim 'tamam' dedi. 3 defa kelimeişehadet getirip Müslüman oldum. Kitaplardan Kur'an okumayı ve yazmayı bilmiyordum. Sonra eşim biraz Kur’an okumayı ve namaz kılmayı öğretti. Ardından camiye gidip öğrendim" diye konuştu.

- "Türkiye-Ermenistan arasındaki kırgınlık bitsin"

Ermeni asıllı gelin Ayşe Şimşek, Ermenileri de Türkleri de Allah’ın yarattığını, herkesin dünyaya Müslüman olarak geldiğini söyleyerek, Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını ve aradaki kırgınlığın bitirilmesini istedi. Türkiye'de Hrıstiyan olduğu zaman Müslümanlardan olumsuz bir tepkiyle karşılaşmadığını anlatan Şimşek, "Türk komşularım hele Hrıstiyanlık'tan Müslümanlık'a geçtiğimi öğrenince çok sevindiler" ifadelerini kullandı.

Ayşe Şimşek'in kızı Satanig Dalmazyan'ın annesini ziyaret ettikten sonra Rusya'ya ailesinin yanına döndüğü belirtildi. Satanig Dalmazyan'ın ilk kez Türkiye'ye geldiği ve bürokratik işlemler yüzünden 2 çocuğunu Trabzon'a getiremediği belirtildi.

Kaymakam Arslan'ın, Ayşe Şimşek'in torunlarını görmesi amacıyla Satanig Dalmazyan'ın 2 çocuğunu Trabzon'a getirmesi için bürokratik işlemler ve bu işlemlerde harcanan para konusunda Satanig Dalmazyan'a yardımcı olacağı öğrenildi. Satanig Dalmazyan'ın da bu sorunlarının çözümünün ardından çocuklarını Trabzon'a getirerek annesi Ayşe Şimşek ile buluşturacağı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler