Trabzon'a askeri üs doğru değil

ABD Büyükelçisi James Jeffrey, Başkan Barack Obama'nın Özel Temsilcisi George Mitchell'in Ankara ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Türkiye özellikle son zamanlarda Ortadoğu'da kilit rol oynuyor. Bunu destekliyoruz ve koordinasyon yapmak istiyor

Trabzon'a askeri üs doğru değil

ABD Büyükelçisi James Jeffrey, Başkan Barack Obama'nın Özel Temsilcisi George Mitchell'in Ankara ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Türkiye özellikle son zamanlarda Ortadoğu'da kilit rol oynuyor. Bunu destekliyoruz ve koordinasyon yapmak istiyoruz" dedi.


ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in Ankara'ya gelişine saatler kala Büyükelçi James Jeffrey, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. George Mitchell'in yarın akşam saatlerinde Ankara'ya geleceğini teyit eden Jeffrey, "Henüz resmi açıklama yapmadık ama önümüzdeki 2 gün boyunca Türkiye'yi ziyaret edecek. Çünkü Türkiye, Ortadoğu'da özellikle son zamanlarda kilit rol oynuyor. Hem Irak'ta faydalı bir rol, hem de Suriye, İsrail, Lübnan'da öncü bir rol oynuyor. Bunu destekliyoruz ve aynı zamanda koordinasyon yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın yeni ABD yönetimine 'terörü yeniden tanımlamak' yönünde yaptığı çağrı hatırlatıldığında Jeffrey, "Bildiğiniz gibi biz Türkiye ile PKK konusunda son derece yakın işbirliği yapıyoruz. Bizce, kasten sivil topluma saldıran her grup teröristtir. Yani, niçin bu saldırıyı yaptıkları önemli değil. Bizce sadece kasten sivil hedefleri vuran gruplar teröristtir" dedi.

" 'TRABZON'A ASKERİ ÜS' DOĞRU DEĞİL"
Kırgızistan'ın ABD üssünü kapatma kararının ardından Washington'un Trabzon'da özellikle Afganistan'a ikmalde kullanmak için bir askeri üs açmayı planladığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirten Jeffrey, öncelikli hedeflerinin Orta Asya ülkeleriyle uzlaşmak olduğunu söyledi. Jeffrey, "Biz Afganistan'a yakın ülkelerle çalışıyoruz. ABD'nin NATO üslerini kullanıyoruz. Uzlaşma imkanlarını inceliyoruz. Ama biliyorsunuz Türkiye'de İncirlik'i kullanıyoruz. NATO için ve özellikle Afganistan'a personel
göndermek için. Herhalde bu durum devam edecek. İkili anlaşma var ve bu gerekli kalacak" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BATIDAN UZAKLAŞIYOR MU?
Bazı analistlerin 'Türkiye son dönemde izlediği politikayla yüzünü tamamen doğuya çevirdi ve batıdan uzaklaşıyor' yönünde yaptıkları yorumların hatırlatılması ve görüşünün sorulması üzerine Jeffrey, "Türkiye eskisi gibi çok ilginç, zengin, demokratik ve serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülke. Bence son 26 yılda büyük bir başarı gösterdi. Her alanda ileri giden bir ülke; özellikle demokrasi ve iktisadi bakımdan. Şimdi Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi ve çok başarılı bir durumda" yanıtını verdi.
Ergenekon davasına ilişkin soruları ise yanıtsız bırakan Jeffrey, "Ben diplomat olarak iç durum hakkında hiçbir yorum yapamam. Türkiye demokratik bir ülke ve bundan memnunuz" demekle yetindi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel