Trabzon kuyumculuğuna büyük yatırım!

 Ekonomi Bakanlığı Trabzon Kuyumculuk sektörüne Yönelik Uluslararası Rekabet Yeteneğini Geliştirilmesi kapsamında önümüzdeki 9 yıl da bir plan dahilinde yaklaşık 8.5 milyon dolar destek sağlayacak. Sektör katılım payı ile bu rakam 10 milyon doları bulacağ

Trabzon kuyumculuğuna büyük yatırım!

 Ekonomi Bakanlığı Trabzon Kuyumculuk sektörüne Yönelik Uluslararası Rekabet Yeteneğini Geliştirilmesi kapsamında önümüzdeki 9 yıl da bir plan dahilinde yaklaşık 8.5 milyon dolar destek sağlayacak. Sektör katılım payı ile bu rakam 10 milyon doları bulacağı öğrenildi.

Ekim ayında Ekonomi Bakanlığı'na sunulacak projenin 2014 yılında başlaması ve 2023 yılına kadar devam etmesi öngörülüyor. Bakanlığın yürüttüğü kümelenme programı kapsamında yürütülecek proje kapsamında Trabzon'da kuyumculuk sektörü temsilcileri ile uzmanlar proje son halini vermek üzere çalışmalarını yoğunlaştırdığı bildirildi.

KAHRAMAN:TRABZON KUYUMCULUĞU ULUSLARARASI PAZARLARA ÇIKACAK

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Proje Ofisi tarafından yerel planda yürütülen proje kapsamında açıklamada bulunan Oda Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Trabzon Kuyumculuğunun altın ve gümüş olmak üzere telkari, kazaziye  ve hasır sanatı ustalarının ürünlerinin uluslararası pazarlarda ihraç ürününe dönüştürmeyi öngördüklerini vurguladı. TTSO'nun girişimleri ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ile Türkiye'nin yurt dışına kuyumculuk ihracatında hedeflerin tutturulacağını söyledi.

Proje Uzmanı Hakan Zobu  Trabzonlu kuyumcular ile gerçekleştirilen son toplantıda projenin İlerleme durumu, zaman planı,  dünya ve Türkiye mücevher sanayine bakış ile Trabzon’daki mevcut durum  ve swot analizi çalışmasını paylaştı.

TRABZON KUYUMCULUĞUNA 9 YILLIK ULUSLARARASI PAZARLAMA STRATEJİSİNDE 10 MİLYON DOLAR

Trabzon Kuyumculuk Sektörüne Yönelik Uluslararası Rekabet Yeteneğinin Geliştirilmesi  Projesinin Ekonomi Bakanlığı tarafından öngörülmekte olduğunu ifade eden Proje Uzmanı Hakan Zobu, önümüzdeki  9 yıl devam edebilecek proje süresince sektöre yüzde 75'i ekonomi Bakanlığı ve yüzde 25'i de sektör üyelerinden olmak üzere toplamda 10 milyon dolarlık bir pazarlama yatırımı yapılacağını vurguladı .

Bu tanıtımın Trabzon Kuyumculuk Sektörünün uluslararası pazarlarda ihracat şansı yaratacağını kaydeden Zobu, " Çok ciddi bir destekle Trabzon'daki kuyumcularımız yurt dışında ki pazarlarda aracısız direkt ihracat yapma şansına kavuşturulacaktır."dedi.

YILDIZ ÜRÜN GÜMÜŞ VE KAZAZİYE ÜRÜNLER

Trabzon Ürün Portföy Analizi Durumu  hakkında bilgilendirmede bulunan Zobu, İşletmelerin gelecek vaat eden önemli ürünleri bulunduğunu belirterek, "Hem büyüme hızları hem de Pazar payları yüksektir.  Pazar payları ve satış miktarları korunabilirse, ihracat için ceddi ürünlere dönüşebilirler., Ancak pazar payları korunamazsa, kayıp oluştururlar."şeklinde konuştu.

Zobu, "Ürün Portföy Analizinde  Yıldız Ürünler Gümüş ve Kazaziye'dir. " şeklinde konuşarak, " Altın Hasır, Altın Kazaziye ve Gümüş Hasır, Telkari biraz daha geride duruyor. Bu ürünlerin hak ettiği pazar paylarına eriştirilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

KÜRESEL TÜKETİM EĞİLİMİ

Zorbu yaptığı açıklamada, ATKearney  2012 Kaynaklı istatistikine göre 2010 yılında 28 trilyon dolar olan küresel tüketimin 2020 yılında 40 trilyon dolara yükseleceği ve yüzde 43'lük bir artış olacağını vurguladı.  İnsanların harcama eğilimlerinin 2020 yılında iki alana yöneldiğinin tahmin edildiğini belirterek bunların, " Kişisel Bakım Ürünleri ve Mücevherler" olduğunu söyledi.

KUYUMCULUK SEKTÖRÜ VE FIRSATLAR

2012 yılında toplam küresel mücevher satışının 447 milyar dolar olduğunu kaydedin Zobu,  ABD, Çin ve Hindistan'ın bu ticarette başı çektiğini vurguladı. Küresel ticaret hacminin  1.2 trilyon ABSD doları olduğunu,  541 milyar dolar ithalat, 641 milyar dolar da ihracat 2012 yılında gerçekleştirildiğini aktardı. Bütün dünyada kayıtlılığın az olduğu bir sektörde bu kayıtlı ticari rakamların önemli olduğuna dikkat çekti.
 
TÜRKİYE'NİN KÜRESEL PAZARDAKİ DURUMU İHRACAT-İTHALAT

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke sıralamasında İran İslam Cumhuriyeti'nin  yüzde 845 ile ilk sırada geldiğini ancak burada ticarette altın kullanılmasından kaynaklandığını  aktardı.  Yüzde 102 Kanada 'ya, Yüzde 85 Irak'a,  Yüzde 80 Hindistan'a  Yüzde 63 İngiltere,  Yüzde 53 Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracat yapıldığını söyledi.


Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ilk 10 ülkeler sıralamasında Yüzde 221 ile İspanya ilk sırayı, Yüzde 206 ile Burcino Faso, Yüzde 102 ile Çin, Yüzde 79 ile Almanya, Yüzde 55 ile Avustralya'nın geldiğini  belirtti.

 MÜCEVHER İHRACAT ARTIŞ HIZI YÜZDE 38
 
Türkiye'nin mücevher ithalatının yüzde 21 artış i,  yüzde 17 oranında da ihracatının artış gösterdiğini aktaran Proje Uzmanı  Hakan Zobu,şöyle konuştu:  "  Türkiye mücevher ihracatı artan ülkeler arasında yüzde 38 artış hızına sahip. Bu çok iyi bir gelişme ve kısa sürede dünyadaki mücevher ihracatı yapan ilk 10 ülke arasında yer alacağız. Türkiye mücevher sektöründe çok farklı bir yere sahip. Bu alanda Trabzon çok önemli. Ekonomi bakanlığımız buradaki kuyumculuk sektörü üzerinde çalışıyor. İlgi gösteriyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız proje için çalışıyor. Trabzon'daki kuyumcu sektöründe faaliyette bulunan firmalar bu oluşumda mutlaka yer almalıdır. Birlikte dünya pazarına çıkmalıyız. Zamanla kuyumculuk sektöründe sektörel dış ticaret firması da kurulması hedeflenmelidir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel