Trabzon Karadeniz'de ihracatın lideri!

Trabzon Karadeniz'de ilk sırada yer aldı

Trabzon Karadeniz'de ihracatın lideri!
Trabzon, yılın 10 ayında gerçekleştirilen ihracatta yüzde 34'lük dilimle Karadeniz illeri arasında birinci sırada yer aldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, bölgeden ocak-ekim döneminde 2 milyar 797 milyon 855 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Söz konusu ihracatın 941 milyon 18 bin dolarlık kısmı Trabzon'dan yapıldı. Bölge ihracatının yüzde 34'ünün karşılandığı Trabzon, 18 il içerisinde lider konumda yer aldı. 

Trabzon'un ihracatında ise 134 milyon 917 bin dolarla Rusya Federasyonu ilk sırayı alırken, bu ülkeyi İtalya takip etti. Bu dönemde Trabzon'dan en çok ihraç edilen ürün, 437 milyon 220 bin 935 dolarla natürel iç fındık oldu. 

- "Söz konusu ihracat 212 firma tarafından yapıldı"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada, yılın 10 aylık döneminde 81 ilden gerçekleştirilen ihracatta 16'ncı olan Trabzon'un, Karadeniz illeri arasında ise birinci sırada yer aldığını söyledi. 

Trabzon'dan bu dönemde 941 milyon 18 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Gürdoğan, söz konusu ihracatın 212 firma tarafından yapıldığını ifade etti.

Gürdoğan, kentten 106 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

- "Trabzon, Türkiye'nin önde gelen ihracatçı illerinden birisidir" 

Trabzon'un geçen yıl da bölge ihracatında lider olduğuna işaret eden Gürdoğan, "Trabzon, Türkiye'nin önde gelen ihracatçı illerinden birisidir. O nedenle Trabzon'un önümüzdeki dönemlerde de ihracat performansını artırarak daha da üst noktalara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Trabzon için hedef gösterdiği 5 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşma konusunda da ihracatçılarımız büyük gayret gösteriyor." diye konuştu.

Gürdoğan, ihracat yapılan ülke sayısını artırmak istediklerini belirterek, "Trabzon'dan dünyanın her ülkesine ihracat yapar duruma gelmeyi amaçlıyoruz. İlimizde yatırımların artmasıyla da ihracat hedeflerimize kolaylıkla ulaşacağımıza inanıyorum." dedi.

Karadeniz'den en fazla ihracat yapılan ilk üç il ve firma sayısı:

     Ocak-Ekim      
  İl Adı       İhracatçı Firma Sayısı      İhracat Değeri (dolar) 
 Trabzon    212    941.018.000
 Samsun    232    385.833.000
Zonguldak    62    248.722.000
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler