Rize'de yapay gölden elektrik üretilecek!

Rize'nin Hemşin İlçesi Belediye Başkanlığı tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Hemşin Deresi üzerinde oluşturulan yapay gölde elektrik üretilecek.Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar,  yaptığı açıklamada, TOKİ işbirliği ile y

Rize'de yapay gölden elektrik üretilecek!

Rize'nin Hemşin İlçesi Belediye Başkanlığı tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Hemşin Deresi üzerinde oluşturulan yapay gölde elektrik üretilecek.

Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar,  yaptığı açıklamada, TOKİ işbirliği ile yedi yıl önce ilçede kentsel dönüşüm çalışması başlatıldığı belirtti.

Yaklaşık 33 bin metrekare alanda yapılan kamulaştırma çalışmalarında 30 bin metrekare alanın kamulaştırıldığını ifade eden Bekar, "Kalan yerler için ise kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Projede 166 konut, 45 dükkan ve bir motel bulunuyor. Ayrıca proje kapsamında ilçeden geçen Hemşin Deresi üzerine yapay bir göl oluşturuldu. Etrafında park ve bahçe düzenlemesi yapacağız. Projenin kamulaştırma bedeli yaklaşık 9 milyon lira. İnşaat ve çevre düzenleme bedeli de yaklaşık 20 milyon lira. Toplamda 30 milyona yaklaşan bir proje. İlçe belediyesi olarak tek başına yapmamız mümkün değil. TOKİ ile süreci yürütüyoruz" dedi.

Kentsel dönüşümün tamamlanmasının ardından ilçenin arklı bir görünüme kavuşacağını vurgulayan Bekar, "Bölgenin en önemli alternatif gelir kapısı turizm. Kentsel dönüşüm ile yapılacak yöresel mimari ilçeye birkaç basamak atlatacak. Dönüşüm süreci sancılı olsa da tamamlanması ile ilçenin kazanımı çok fazla olacak" diye konuştu.

Küçük belediyelerin en büyük sorununun kaynak yetersizliği olduğunu kaydeden Bekar, şöyle devam etti:

"Küçük belediyeler sürekli merkezden gelecek desteğe bakıyor. Bu nedenle yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını oluşturması çok önemli. Biz de Kentsel Dönüşüm kapsamında Hemşin Deresi üzerinde oluşturduğumuz yapay gölü değerlendirmeyi düşündük. Hemşin Elektrik adında bir şirket kurduk. HES projemiz var. DSİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Su kullanım anlaşması imzalayıp yapay gölde 1.3 megawatlık HES ile enerji üreteceğiz."

HES projesinin yüzde 40'lık bölümünün bittiğini belirten Bekar, şunları kaydetti:

"Kalan kısmını da altı ayda tamamlayıp elektrik üretimine geçmeyi hedefliyoruz.  2014 yılının sonlarına doğru elektrik üretmeye başlayacağız. Projenin yıllık geliri yaklaşık 1 milyon lira civarında. Bunun da bizim gibi ufak belediyeler için büyük bir kaynak olacağını düşünüyorum. 1.3 megawatlık elektrik ilçemizin tüketeceği enerjiden fazla. Bir kısmını belediyenin kendi işletmelerinde ve sokak aydınlatmalarında kullanacağız, bir kısmını da ulusal hatta verip bedelini alacağız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler