Rize'de Anzer Balının fiyatı belli oldu

Anzer Balının bu yılki fiyatı belirlenirken, bal için Arap Emirlerinin bile talepte bulunduğu bildirildi.

Rize'de Anzer Balının fiyatı belli oldu

Rize'nin Anzer yaylasında üretilen dünyaca ünlü Anzer balının bu yıl ki fiyatı belli oldu. 

Rize’nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası’nda yaklaşık 3 bin rakımda 200’e yakın arıcı tarafından 3 bin kovanda üretimi yapılan dünyaca meşhur Anzer Balı'nın fiyatı, altın ile yarışıyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 850 TL’den satılan Anzer Balı’nın bu yıl ki fiyatı 900 TL olarak belirlendi.

Anzer Balı’nın üretim ve satış yetkisini elinde bulunduran Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, konuyla ilgili bugün düzenlediği basın toplantısında bu yıl ki bal fiyatını 900 TL olarak açıkladı. Civelek “Şu günlerde arıcılarımız bal üretimi için kovanlarını Anzer Yaylası’na çıkartmış bulunuyorlar. Yaklaşık 200 üreticimiz 3 bin kovanda üretim yapmaktadır. Bu yıl hava şartları başta biraz bozuktu ancak önümüzdeki günlerde hava şartlarının bal üretimi için el verişli olacağı yönünde beklentilerimiz var. Bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi iyi bir rekolte bekliyoruz” dedi.

Civelek, bu yıl yönetim kurulu kararı ile 1 Kilo Anzer Balını’nın satış fiyatını 900 TL olarak belirlediklerini ifade ederek "Bu yıl 1 kiloluk şişeleri 900 TL’den, yarım kiloluk şişeleri 470 TL’den 250 gramlık şişeleri ise 250 TL’den satacağız. Polen fiyatımız ise 100 gram 130 TL, 200 gram ise 240 TL, 400 gramı ise 470 TL’ye satışa sunulacak” diye konuştu. 
 


"MÜHÜRSÜZ BAL ALMAYIN"

Üretilen balların geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi üniversite laboratuvarlarında yapılan tahlillerin ardından mühürlü şişelerde satışa sunulacağını kaydeden Civelek “Piyasada bol miktarda taklit ve sahte Anzer Balı var. Biz kooperatif olarak üreticilerimizden aldığımız balları Hacettepe Üniversitesi'nde tahlilden geçirdikten sonra, Anzer Balı olma özelliği taşıyan balların dolumunu yaparak dolumu yapılan şişeleri raporları ile birlikte mühürleyerek satıyoruz. Taklitlerin önünü kesmek için her yıl etiketlerimizi değiştiriyoruz. Tüketicilerimizin bu hususta dikkatli olmaları gerekiyor” şeklinde konuştu. 

ARAP EMİRLERİ ANZER BALI İÇİN SIRAYA GİRDİ 

Geçtiğimiz yıl kooperatif olarak bin 700 kilogram civarında bal satmalarına rağmen talebin yarısının bile karşılayamadıklarını belirten Civelek “Sattığımız bal, talebin yüzde 50’sini karşılamaktadır. Hiçbir yıl talebi karşılayamadık. Katar ve Suudi Arabistan emirliklerinden bile talepler var. Büyükelçilikleri vasıtası ile bizden talepte bulunuyorlar. Valiliğimiz üzerinden bizim devlet büyüklerimizin talepleri de var. Bu yıl talepleri büyük oranda karşılayabilmek için verimin yüksek olmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yüzlerce farklı endemik çiçeğin bulunduğu Anzer Yaylası’nda üretilen bal dünya bilim otoriteri tarafından dünyanın en şifalı balı olarak kabul ediliyor. Hava şartlarına göre bazen yılda birkaç kilo elde edilebilen bal yoğun talep, üretim maliyetlerinin yüksek oluşu ve normal bal üretimine oranla kovan başında son derece az miktarda elde edilmesinden dolayı yüksek fiyatlarla satılıyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler