Rize'de 7 köydeki 800 haneye dereden su geliyor

Rize'de 7 köyün su isyanı

Rize'de 7 köydeki 800 haneye dereden su geliyor

Rize'de evlere gelen şebeke suyunun arıtma sistemi olmadığı ve yüzde 70 oranında içme suyunun dere içerisinden alındığı için her yağmur yağdığında musluklardan çamur aktığını ifade eden köylüler, su sorununun çözülmesini istiyor.

Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Selimiye, Esendağ, Yanıkdağ, Yamaç, Sırtköyü, Abdullahhoca ve Erdemli köylerindeki 800 haneye temiz içme suyunun gelmediğini ifade eden köylüler, temiz doğal su kaynaklarından alınan su yetersiz geldiğinden dolayı dere içerisinden su alındığını ve yağmur yağması sonucunda evlerine çamurlu ve kirli su geldiğini ifade ettiler. Köylüler tarafından analiz edilmesi istenen su numuneleri Sağlık Bakanlığı Rize Halk Sağlığı Laboratuvarı tarafından analiz edildi. Ortaya çıkan sonuçlardan, "25730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, İnsan Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmenlik hükümlerine göre uygun değildir" raporu alındı.



Temiz doğal kaynak sularının yetersiz gelmesi sonucunda dere içerisinden su alındığını ifade eden köylüler, evlerinde yemek yaparken içme suyundan her zaman faydalanamadıklarını söylediler.

Çay bahçesinden geldikten sonra evde duş dahi alamadığını söyleyen Sırt köyü sakini İbrahim Esmeroğlu, "9 tane köy bu derelerden su içiyor. Biz sadece temiz su içmek istiyoruz. Musluklarımızdan fare ölülerinin, yılan yavrularının gelmesini istemiyoruz. Amacımız hiçbir siyasi partiyi yükseltmek ya da rencide etmek değil. Bütün yetkili herkese sesimizi gerek yazılı gerek sözlü duyurmaya çalıştık. Elimizde Halk Sağlığı tarafından yapılan analiz raporları ve suların içilemez raporları da var. Ülkemizin yüzlerce kilometre uzaklıktaki Kıbrıs'a su götürdüğü bu dönemde, suyun cenneti Karadeniz’de su içemiyoruz. Yağmur yağması sonrasında bu dere bulanıyor ve bütün evlere bulanık kirli su gidiyor. Biz sadece temiz su içmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.





HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler