Palamut'a veda zamanı

Sezon başından bu yana Karadeniz'de bol avlanan palamut balığının göç zamanı yaklaştı.

Palamut'a veda zamanı
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından Karadeniz’de 2016-2017 su ürünleri avlanma dönemi içerisinde avlanılan palamut ve çinekop gibi ekonomik değeri olan balıkların yasal avlanma boyları ve diğer balıkçılık parametreleri üzerinde sürdürülen araştırma projesinin ilk sonuçları açıklandı.

Proje Yürütücüsü Su Ürünleri Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, palamut balıklarının avcılık döneminin başlangıcında ortalama boylarının 27,52±1,31 cm, ağırlıklarının 209,01±36,20 g ve yenilebilen yüzde et oranının 0,77±0,02 iken, bu değerlerin ekim ayı ortasında sırasıyla artarak 44,45±6,27cm, 1090,82±472,78 gr ve 0,85±0,01 olarak maksimum düzeye çıktığını, Kasım ayı başında ise palamut balıklarının boy ve ağırlıklarında küçülme olduğunu bildirdi. 

PALAMUT GÖÇE HAZIRLANIYOR

Ortalama 1 kg ağırlığa ulaşmış olarak yoğun şekilde avlanılan palamut balıklarının boy ve ağırlıklarındaki azalmalar ile avlanma miktarlarında da dönem başına göre azalmaların olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Samsun, Marmara ve Ege Denizi üzerinden Türkiye sularını terk etmek üzere dönüş göçünün başlamak üzere olduğunu ifade etti.

Samsun ayrıca, avlanma dönem başında yoğun olarak çok küçük boylarda avlanan ve düşük fiyatlarla satışa çıkarılmış olan palamut balık avcılığının bu dönemlerde daha aza indirgenmesinin, yenebilir yüzde et oranı açısından kayıpların azaltılması için önemli etken olacağını dile getirdi.

ÇİNEKOPLAR LÜFER BOYUNDA

Çinekop balıklarına getirilmiş olan asgari avlanma boyu olan 20 cm’nin bu avlanma döneminde yaygın olarak uygulanmakta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Samsun, yakalanan çinekop balıklarının yüzde 90’dan fazlasının 20 cm’nin üzerinde olan ve lüfer boyutlarına gelmek üzere olan balıklardan oluştuğunu kaydetti.

Avlanma dönemi başından itibaren çinekop balıklarının ortalama boylarının, 20,01±2,20 cm, ağırlıklarının 81,62±31,85 gr ve yenilebilen yüzde et oranının 0,74, 0±14 olduğunu işaret eden Samsun, son yıllarda bu değerlerin memnuniyet verici olduğunu da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Osman Samsun, avlanma dönemi sonuna kadar 1 yıl süre kapsamında birçok ekonomik balıkların bilimsel olarak araştırılması, mevcut stokların güncel durumu hakkında bilgi edinilmesi gerektiğini belirterek gerekli koruma ve kontrol tedbirlerinin alınıp uygulanması ile Karadeniz’de sürdürülebilir su ürünleri avcılığının gerçekleştirilmesine Sinop Üniversitesi olarak katkı sağlamayı gaye ettiklerini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler