Ortahisar, yeniden canlanacak

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, "Sürdürülebilir Şehir Trabzon" Programı kapsamında, Trabzon'un tarihi kültürel yapıları restore edilerek alternatif turizmin gelişmesine katkı sağlanacak. Trabzon Valisi Recep Kızılcık, yaptığı açıklamada, program kapsamında

Ortahisar, yeniden canlanacak
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, "Sürdürülebilir Şehir Trabzon" Programı kapsamında, Trabzon'un tarihi kültürel yapıları restore edilerek alternatif turizmin gelişmesine katkı sağlanacak.
 
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, yaptığı açıklamada, program kapsamında birçok çalışma yaptıklarını ifade ederek, " Bu çalışmalardan biri de Trabzon'un turizm potansiyelinin harekete geçirilmesidir. Güvenli huzur ortamı ile yurt içi ve yurt dışında yapılan etkin tanıtım faaliyetleri Trabzon'a ilgiyi artırdı. Bunun sonucu olarak da turist sayılarında önemli artış oldu, artışın devam edeceğini bekliyoruz" dedi. 
 
Özellikle Trabzon'a gelen yabancı turistlerden, Arap turist sayısının 3 yıl içinde binler seviyesinden 60 bine yükseldiğini vurgulayan Kızılcık, şöyle devam etti:
 
"Sadece Uzungöl'e geçen yıl haziran ayında gelen Arap turistin 12 bin 278'den bu yılın aynı ayında 38 bin 120 seviyesine çıkması, bölgede turizm açısından yaşanan gelişmenin göstergesidir. Turizm alanında sağlanan önemli gelişmeler neticesinde Trabzon'un marka değeri artmıştır. Arapların yoğun ilgisi neticesinde de Suudi Arabistan'dan Trabzon'a direkt uçak seferleri başlamıştır. Bu nedenle Trabzon'a ve bölgeye gelen turistlerin konaklama ihtiyacını gidermek için yeni konaklama tesisleri yapma çalışmalarımız hızla sürdürülmektedir. Bu çerçevede mülkiyeti Hazine'ye ve İl Özel İdaresi'ne ait 3 gayrimenkulün 5 yıldızlı otel yapılmak üzere tahsis çalışmaları yürütülmektedir."
 
Kızılcık, Trabzon'da turizme yönelik başka tesislerin de yapıldığına işaret ederek,  "Butik oteller ve ev pansiyonculuğu teşvik edilerek yatak sayısının artırılması faliyetleri kapsamında Sürmene'deki Yakupağa Konağı ve Memişağa Konağı restore edilerek özel belgeli butik otel olarak turizm hizmetine sunuldu. Buralar 25 yıl süreyle özel teşebbüse kiralandı. Trabzon'da turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ve sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkartılması ve bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 17. yüzyıldan kalma Selçuklu mimarisine sahip tarihi Alacahan'ın restore çalışmaları da başlatılmıştır" diyo konuştu.
 
-"Tarihi binaların turizme kazandırılması hedefleniyor"-
 
Trabzon'un turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi çalışmaları kapsamında en fazla önemi hak eden projenin Tarihi Ortahisar Projesi olduğuna dikkati çeken Kızılcık, "Alternatif turizm merkezi olma hedefimiz çerçevesinde 4 bin yıllık geçmişimize mütenasip tarih ve kültür değerlerimizin ön plana çıkarılma ihtiyacı vardır. Bu bağlamda Ortahisar 1461'de fetihle ilk Türk Müslüman ahalinin Trabzon'a yerleşmeye başladığı, kültürüyle, mimarisiyle damgamızı vurduğumuz bir mekan olarak her zaman ön plana çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
 
Geçmişe olan saygının gereği Ortahisar'ı tarihi dokusuyla yeniden canlandırarak, hizmete sunmak istediklerini dile getiren Kızılcık, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"4 bin yıllık tarihinde birçok medeniyete beşiklik etmiş en eski yerleşim birimi, il merkezinde eski şehir surları ile çevrelenmiş ve içinde pek çok anıtsal ve sivil mimari örneği barındıran muhteşem tarihi dokusuyla Ortahisar'ın yeniden inşa ve restore edilmesini teminen konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulacak, bölgedeki tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar yenilenerek korunup yaşatılacak."
 
Vali Kızılcık, proje kapsamında 160'a yakın tarihi binanın restore edileceğini belirterek, şunları kaydetti:
 
"Ortahisar'daki bu tarihi binaların restore edilerek amacına uygun turizme kazandırılması hedeflenmektedir.Trabzon Valiliği kültürel miras alanlarının yönetimi, kentsel, arkeolojik koruma ve yeni teknolojilere ilişkin bilgilerin aktarılması, rölöve restorasyon projeleri hazırlama, tarihi yerleşmeleri arkeolojik ve sit alanları için korumaya yönelik önerileri geliştirme gibi kurumsal ve uygulamalı çalışmalar geliştirmektedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel