Ordu'da koyunlar üşüyor!

Ordu'da etkisini gösteren yağmurun yüksek rakımlı bölgelerde kara dönüşmesinin ardından yaylacılar köylere dönmek zorunda kaldı.Mayıs ve haziran aylarında hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkaran birçok büyük ve küçükbaş hayvan besicisi, karın erken y

Ordu'da koyunlar üşüyor!

Ordu'da etkisini gösteren yağmurun yüksek rakımlı bölgelerde kara dönüşmesinin ardından yaylacılar köylere dönmek zorunda kaldı.

Mayıs ve haziran aylarında hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkaran birçok büyük ve küçükbaş hayvan besicisi, karın erken yağmasıyla dönüş yolculuğuna başladı.

Yaklaşık 15 santimetre kar kalınlığına ulaşan Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı Yaylası'nda bulunan besici İsmet Cambay, bu yıl karın beklenenden erken yağdığını belirterek, mağdur olduklarını anlattı.

Karın erken yağmasıyla koyunların otlayacağı yeşil alanın karla kaplandığını ifade eden Canbay, "Bu nedenle mağdur olduk ve koyunlarımız da üşüdü. Bu şartlar altında yaylada fazla kalamadık ve köyümüze dönüyoruz" diye konuştu.

Yaylada yaklaşık 6 ay kaldıklarını dile getiren Canbay, şöyle devam etti:

"Uzun yıllardan bu yana yaylalarda küçük ve büyükbaş hayvan besiciliği yapmaktayım. Bu yıl da yaklaşık 950 koyunu yaylada otlattım ancak yaylalara erken kar yağması nedeniyle köyümüze erken dönmek zorunda kaldık. Bizim için erken oldu. Biz genellikle ekim ayının sonunda ya da kasım ayının ilk haftası dönüşümüzü planlamıştık ama erken yağan kar planlarımızı değiştirdi. Kar yağmasıyla koyunların otlayacağı yeşil alan karın altında kaldı. Yayla da çok soğudu. Bu nedenle erken dönüyoruz."

KOYUN AYAĞINDAN VE GÖBEĞİNDEN ÜŞÜR

Besici İsmet Sazlık da yaylaya erken yağan karla bölgede hava sıcaklığının bir anda düştüğünü belirtti.

Kar yağışıyla yaylada sıcaklığın gündüz 1, gece ise sıfırın altında 5 derecelere kadar düştüğünü ifade eden Sazlık, şunları kaydetti:

"Erken yağan karla zeminde 15 santimetre kar oluştu. Koyunlarımız da bu karın altından ot bulmak için ayaklarıyla karı açıp daha sonra otlamaya çalışıyor ancak bu hayvanlarımız için de iyi olmuyor. Birçok koyun yeni kuzuladı. Koyunların yanı sıra kuzu sayısı da çok fazla. Koyunlar en çok ayağından ve göbeğinden üşüdüğü için hastalanma riski var, biz de koyunlarımızın hasta olmaması için erken dönüyoruz. Hem koyunlarımızın sağlığı hem de kendi sağlığımız için böyle bir karar aldık. 2-3 gün sürecek yolculuğumuzun arından köyümüze ulaşmayı umut ediyoruz."

Faik Kaçkar ise görevlerinin emanet aldıkları koyunları sağ salim sahibine teslim etmek olduğunu, bu nedenle yayladan erken döndüklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler