Ordu'da "Arım balım peteğim" projesi

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Konak: "Sahte ürünlerin tespiti kolay olacak"

Ordu'da "Arım balım peteğim" projesi

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında kurulan tesislerde yapılacak analizlerin, balla ilgili konularda tağşiş, taklit ya da sahte denilen ürünlerin ortadan kaldırılmasına çok büyük katkı sağlayacağını söyledi.
 

Konak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa'da ilk olan "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapımına başlanan binaların tamamlandığını ve üretim planlamasının başladığını belirtti.
 
Yaklaşık 10 milyon avroluk proje kapsamındaki binaya, arı ürünlerinin yapılacağı laboratuvar ve paketleme tesisleri için kurulumun tamamlanma aşamasına geldiğini dile getiren Konak, binanın resmi açılışının eylül ayında planlandığını ifade etti.
 
Konak, proje kapsamında yapılan bina içerisinde oluşturulan laboratuvarda balların analizden geçirildikten sonra paketlenip Türkiye'nin dört bir tarafına dağılacağını kaydederek, "Aynı zamanda Ordu'dan yurt dışına da satışlarımız olacak. Tüm dünya bu proje sayesinde gönül rahatlığıyla bu balları tüketebilecek. Bu proje kısaca baldaki bütün şüpheleri ortadan kaldıracak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.
 
Projenin hayata geçirilmesine çok az süre kaldığına işaret eden Konak, görevlendirilecek personele, uzman ekipler tarafından eğitim verildiğini söyledi.
 
Konak, Avrupa Birliği projesi kapsamında yapılan tesislerin aynı zamanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
"Dolayısıyla buraya soru işareti bulunan bir ürününün getirilmesi mümkün olmayacaktır ancak yine de gelmesi durumunda tüm testlerden geçirilecek. Gelen her ürünün kalite standartları belirlenecek. Yani gelen her arı ürünü en ince detaylarına kadar analiz edilecek. Dolayısıyla proje kapsamında kurulan tesislerde yapılacak analizler balla ilgili konularda tağşiş, taklit ya da sahte denilen ürünlerin ortadan kaldırılmasına çok büyük katkı sağlayacak. Ümit ediyoruz ki bu birim arı ürünleri borsasının da belki de ilimizde kurulmasına neden olabilecek."
 
Tesis içerisine şu anda 2 ile 20 ton arasında bal paketlenmesi için tanklarının yerleştirildiğini bildiren Konak, bunun yanı sıra diğer makine ekipmanlarının da gelmeye devam ettiğini anlattı.
 
Konak, nisan ayında tesisin, deneme amaçlı faaliyetlerine başlayacağını, projenin arıcılık sektörüne de çok büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, "Projenin paydaşları Ordu'nun yanı sıra Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize illeri de bulunmaktadır. Bu illerdeki Arı Yetiştiricileri Birlikleri projemizin ortaklarıdır. Proje kapsamında bu birliklerdeki arıcılar da ekiplerimiz tarafından bilgilendirmektedir." diye konuştu


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel