Maçka'da ki ağaçlar neden kesildi?

Merkezi İstanbul Bağcılar’da bulunan Maçka Bakırcılar Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Sultanbeyli Trabzonlular Derneği Başkan yardımcısı olan Mustafa Yıldırım, köyde bulunan dernek yönetim kurulu üyeleriyle bazı

Maçka'da ki ağaçlar neden kesildi?

Merkezi İstanbul Bağcılar’da bulunan Maçka Bakırcılar Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Sultanbeyli Trabzonlular Derneği Başkan yardımcısı olan Mustafa Yıldırım, köyde bulunan dernek yönetim kurulu üyeleriyle bazı köylülerin kendisini arayarak, çok sayıda yaş ağacın da kesilerek alternatif bir yol vurulduğunu bildirdiklerini ifade ederek bölgede ağaç katliamı yapıldığını iddia etmişti.

Bu iddialara çok geçmeden Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Açıklamada ağaçların bakım nedeniyle kesildiği belirtildi.

İşte o açıklama;

"Maçka Orman İşletme Müdürlüğü Maçka İşletme Şefliğinin 51, 52, 53, 54, 55, 56 ve 60 nolu bölmelerinde Dendroctonus Micans ( Kabuk Böceği) zararlısı nedeniyle kuruyan emvallerin alınması, bu bölmelerde yapılması gereken bakım, koruma ve orman yangınları ile mücadele gibi çeşitli ormancılık hizmetlerinin zamanında yapılabilmesi, ormanların çok yönlü faydalarının hizmete sunulması için;
 Orman Yol ağı planında 274 Kod Nolu Yukarı Mah.-Balkız Mz. 1+650 Km ve 275 Kod Nolu Balkız Mz.-Yazlık 1+150 Km toplam 2+800 Km yol planlanmıştır.

Yukarıda sayılan ve aşağıda Google görüntüsünde gözüken orman bölmelerinde yaklaşık 1.000 m3 civarında böcek zararı nedeniyle kuruyan emval bulunmakta ve bu bölmeler 2014 yılı bakım blokunda olup bakım sonucu alınması gereken ağaç miktarı ise 718 m3’tür.

12.20130813172005.jpg

2.20130813172131.jpg

274 Kod Nolu 1+650 Km’lik yol 2013 yılında ihale edilerek yapımına başlanmıştır. Sari yıllarda da 275 kod nolu yol ödenekler çerçevesinde yapılacaktır.
 
Yol Şebeke Ağındaki 274 Kod nolu 1+650 Km. uzunluğundaki Yukarı Mahalle-Balkız Mezra Orman Yolu yapım işi 20.06.2013 tarihinde açık artırma usulü ile ihale edilmiş ve yol yapım çalışmalarına başlanmıştır. Zorunlu olarak kesilmesi gereken yol güzergahındaki 46, 55 ve 56 nolu bölmelerde toplam 486,538 m³ dikili Ladin ağacı, aynı köyde mukim kişilere dikili ağaç satışı yöntemiyle satılarak üretim çalışmaları yapılmaktadır.

Yol yapımı ve ağaç kesimleri idaremizin kontrolü altında yapılmakta olup, denetimlerde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmamıştır. Arazide heyelan tehlikesi de bulunmamaktadır.

     Sonuç olarak Maçka İlçesi Bakırcılar Köyü'nde yapılmakta olan yeni yol ve buna bağlı olarak dikili halde satılan ağaçların kesim işi planlara dayalı olup, yapılan işlemlerin tümü  mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir. Herhangi bir usulsüzlük ve ağaç katliamı yoktur.

 Köy tüzel kişiliği ve köyde oturan vatandaşlar tarafından da kurumumuzun yaptığı çalışma takdirle karşılanmaktadır. Kesim işi, başta ormanın geleceği ve bakımı amacıyla yaptırılmakta olup, ayrıca köyün civar tapulu arazileri ve ara yerleşim yerlerine de kısa ulaşım imkanı sağlama gibi çok yönlü faydaları bulunmaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel