KOBİDER'den krize ilginç çözüm

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, “İç piyasalardaki sıkıntının önüne geçebilmek için tüketimi artırmak gerekir. Bu yapıldığı takdirde bulunduğumuz sıkıntıdan kurtuluruz. Buhranlı dönemlerde moralsizlik, güven

KOBİDER'den krize ilginç çözüm
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, “İç piyasalardaki sıkıntının önüne geçebilmek için tüketimi artırmak gerekir. Bu yapıldığı takdirde bulunduğumuz sıkıntıdan kurtuluruz. Buhranlı dönemlerde moralsizlik, güvensizlik, kaotik ortamlar insana yanlış yaptırır, bu olumsuz hareketlerden kaçınılmalı, 72 milyon insanımıza moral ve motivasyon verelim ki tüketim artsın, piyasalar canlansın.
Bir diğer beklenti, yaşanan likidite daralmasının reel sektörü etkilemesidir. Reel sektörün ödeme zorluğu yaşaması, ekonomik sistemi sarsar nitelikte olduğu görülmesi ile birlikte olumsuz bir gelişmenin sonucudur. Reel sektör olarak beklentilerimiz, devlet yatırımlarının hayata geçirilerek piyasaya hareket getirilmesi ve istihdamın korunmasıdır” dedi.
Özgenç, “Dünya ile entegre olan Türkiye, 2008 yılında küresel krizin etkilerini hissetmeye başladı. 2007 – 2008 yılının iç piyasada "pek parlak" geçmediğini belirterek, Fazla yoruma gerek yok, rakamlar gerçekleri ortaya koyuyor. 2007–2008 yılının gerek ticaret erbabı gerekse KOBİ'ler açısından beklendiği gibi geçmediğini görüyoruz. Umarız, 2009 yılı sabır ve fedakârlık göstermek durumunda kaldığımız son yıl olur ve 2010 yılı da 'her şey çok güzel' diyeceğimiz uzun yılların başlangıcı olur" diye konuştu.
KOBİDER Başkanı Özgenç şunları söyledi: “İmalat sanayindeki düşüş, stokların şişmesine bağlıdır. Şimdi fiyatlar düştü fakat stoklar duruyor. Türkiye'de daha birçok ürünün en az 6 aylık stoku var. İnşaat sektörü ve Tekstilde de aynı durum yaşanması ile birlikte imalat ve beraberinde diğer sektörlerde daralmayı getirdi. Yani beklenen bir durumdu. Görünen tablo ilave tedbirleri zorunlu kılıyor. Bu noktada da devlet yatırımları canlandırılması gerekiyor.
Hazırlanan Ekonomik tedbir programı için alınan önlemlerin dozu ve süresi bakımından şok tedavisi gerekmektedir. Şok tedavisinde iç piyasanın hareketlenmesi için istenilen hedeflere en kısa sürede ulaşmalıyız. Bunun için de belirlenen önlemler aşırı dozda uygulanmalıdır. Makro ekonomideki gelişmenin yanında mikro ekonomideki göstergelerinin ileri boyutlara ulaştığı mikro ekonomide dengelerin çok bozulduğu, durumlarda şok tedavisi uygulamanın doğru olacağını düşünmekteyiz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler