Karadenizli 5 yıl fazla yaşıyor

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Tufan, ülke genelinde 7 bölgede gerçekleştirdikleri 'Gerontoloji (Yaşlılığı her boyutuyla ele alan uygulamalı bilim dalı) Atlası' çalışması kapsamında Türk erkeği

Karadenizli 5 yıl fazla yaşıyor

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Tufan, ülke genelinde 7 bölgede gerçekleştirdikleri 'Gerontoloji (Yaşlılığı her boyutuyla ele alan uygulamalı bilim dalı) Atlası' çalışması kapsamında Türk erkeğinin ortalama ömrünün 64, kadınların ise 68 olarak belirlendiğini, ancak Karadeniz'de yaşayanların bu ortalamadan 5 yıl daha fazla yaşam sürdürdüğünü belirlediklerini kaydetti.

Çalışmalar esnasında Karadeniz'deki insanların daha fazla yaşadıklarını tespit ettiklerini söyleyen Tufan, "Karadeniz'de kadınlar erkeklere göre biraz daha uzun yaşıyor. Karadenizlinin ortalama yaşamı, Türkiye koşullarının 5 yıl üzerinde. Karadeniz'deki uzun yaşamın sırrı, koşulların fizyolojik etkilerinden dolayı bedensel aktivitenin daha fazla işlev kazanmasından kaynaklanıyor. Türkiye'de en kısa yaşayan insanlar ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde. Verilere göre ekonomik durumu iyi olan yaşlıların büyük bir bölümü Ege ve Akdeniz sahillerinde yaşıyor. 9 milyon yaşlının 4.5 milyonu Ege ve Akdeniz sahillerinde ikamet ediyor" dedi.

YAŞLILAR İLGİYE MUHTAÇ

Her 100 yaşlı kadından 35'inin sosyal güvencesinin olmadığını, 60 yaşına ulaşan 100 insandan 10'unun kronik hasta, 25'inin engelli olarak yaşlılığa başladığını belirten Tufan, buna karşın 100 kişiden sadece 3'ünün 80 yaşına kadar yaşadığına dikkat çekti. Türkiye'de yaşlı insanların bakımındaki eksikliğe dikkat çeken Tufan, "Çünkü bakıma muhtaçlık ortaya çıktığı zaman bizde profesyonel hizmetler ve bakım hizmetleri olmadığı için bunu gerçekleştirecek insan da olmuyor ve dolayısıyla ölümler erken oluyor" diye konuştu.

Avrupa'daki rakamların ise Türkiye'dekinden çok farklı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tufan, şunları söyledi:

"Avrupa Birliği'nde ortalama yaşam ülkelere göre değişiyor. En uzun yaşayan İsveçliler 80, Japonlar 85, Almanlar 78 yaşını buluyor. Avrupa'ya baktığımız zaman kadın erkekten 10 yıl daha uzun yaşıyor. Yaşlılık kadın için çok riskli bir dönem olarak değerlendiriliyor. Çünkü kadın, yaşlı, engelli, yatalak erkeğine bakıyor. Onun bakımını yapıyor ve ölüyor. Ondan sonra kendi de yatalak oluyor. O da bakım istiyor ama ona bakacak kimse bulunamıyor.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel