Karadeniz'e dev nükleer santral

Sinop’a kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesini kazanan Japonlar’ın Türkiye’ye ilgisi sürüyor. Afşin Elbistan’da 12 milyar dolara yapılması planlanan termik santral yatırımı için de Japon firmaların devreye girdiği öğrenildi... Birleşik Ara

Karadeniz'e dev nükleer santral
Sinop’a kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesini kazanan Japonlar’ın Türkiye’ye ilgisi sürüyor. Afşin Elbistan’da 12 milyar dolara yapılması planlanan termik santral yatırımı için de Japon firmaların devreye girdiği öğrenildi...
 
Birleşik Arap Emirlikleri devlet şirketi TAQA’nın Afşin Elbistan’da yapacağı 12 milyar dolarlık santral yatırım kararını ertelemesinin ardından Japonlar devreye girdi. Afşin Elbistan’a kurulacak dev yatırım için uluslararası şirketler ile görüşen Türkiye’ye en büyük ilginin Japonlar’dan geldiği öğrenildi.
 
İsmi açıklanmayan bir Japon şirketinin yatırıma talip olduğu bilgisine ulaşıldı. TAQA yatırım için 4 aylık bir erteleme süresi istemiş, Türkiye ise bu talebe sıcak bakmamıştı. Japonya bir süre öncede Sinop’a kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesini kazanmıştı. Afşin Elbistan’a kurulacak termik santralin de Japon firmalara verilmesi halinde Japonya’nın Türkiye’deki iki projede toplam 34 milyar dolar enerji yatırımı olacak.
 
Güney Kore ve Çin de ilgileniyor
 
Elektrik Üretim AŞ ile Abu Dhabi’nin devlet kontrolündeki enerji şirketi TAQA arasındaki Afşin- Elbistan havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetlerarası anlaşma ocakta imzalanmıştı. Ancak son gelişmelerin ardından şirketin erteleme kararı alması; yeni yatırımcılar için kapıyı araladı. Afşin Elbistan için ilk gelen ülke Çin olurken, Güney Koreliler de projeyle ilgilendikleri yönünde bakanlığa mesaj verdiler.
 
Projenin sürprizi ise Japonlar oldu. Projeye talip olduklarını belirten Japonlar, uzlaşı sağlanması durumunda projeyi yürütebileceklerini söylediler. Ankara’da ise “Japonlar diğer isteklilere göre bir sıfır önde giriyor” yorumları üst düzey yetkililer tarafından dile getirilmeye başlandı.
 
Japonlar enerjiye odaklandı
 
Mayısta Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Türkiye’ye gelerek 22 milyar dolarlık nükleer santral yapımı için imza atması, Türkiye Japonya arasındaki enerji yatırımlarına da hız kazandırdı. Son olarak Japonya’nın teknoloji devi Toshiba, Türkiye’de enerji yatırımına odaklanacağını açıkladı. Japon şirket, bu yönde ilk adımını Toshiba Altyapı ve Elektronik adlı firmayı kurarak attı. Şirketin hedefi 2017’de Türkiye merkezli enerji operasyonlarından 400 milyon dolarlık satış geliri elde etmek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler