Karadeniz'de hamsi bolluğu - 30 Kasım 2008

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, Karadeniz'de hamsi avının başladığı bir ayı aşkın sürede 80 bin ton dolayında hamsi avlandığını tahmin ettiklerini söyledi.

Karadeniz'de hamsi bolluğu - 30 Kasım 2008

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, Karadeniz'de hamsi avının başladığı bir ayı aşkın sürede 80 bin ton dolayında hamsi avlandığını tahmin ettiklerini söyledi.

Necipoğlu, yaptığı açıklamada, sezonunun başladığı dönemde deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle yeterli av yapılamadığını, havaların soğumaya başlaması ile son bir hafta içinde balık miktarının çoğaldığını belirtti.

Balıkçıların yakın zamana kadar 15-20 mil açıkta avlandığını ifade eden Necipoğlu, ''Yüksek kesimlere kar yağması, havaların soğuması ile açıkta olan balık kıyılara doğru gelmeye başladı. Karadeniz'de, hamsi avının başladığı bir ayı aşkın sürede 80 bin ton dolayında hamsi avlandığını tahmin ediyoruz. Avlanan toplam hamsinin büyük bir miktarı, havaların soğuması ile son bir hafta içinde gerçekleşti'' dedi.

Necipoğlu, hamsi sürülerinin 1 mile kadar inmesi ve burada avlanması için havanın biraz daha soğuması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Hamsi sert ve soğuk havayı seviyor. Havalar sertleşti, yeni ve ana hamsi sürüsünün şu sıralarda İnebolu ve Amasra'dan Türk karasularına girmesini bekliyoruz. Hamsi halen Samsun ve Giresun arasında avlanıyor. Yeni sürünün Türk karasularına inmesiyle birlikte artık her yerde hamsi avlanacak.''

Balıkçıların hamsi avına getirilen kotaya uymaları gerektiğine dikkati çeken Necipoğlu, ''Kotaya göre 35 metrelik bir tekne 700 kasa, 50 metrelik tekneler ise 850 kasa hamsi avlayabiliyor. Hamsi bir gıda maddesidir. Fazla avlanarak tüketim fazlasını balık unu ve yağı fabrikalarına yok pahasına vermemeliyiz'' şeklinde konuştu.

Giresun'da 50 yıldır geçimini balıkçılıkla sağlayan Metin Şirin, bir haftayı aşkın süredir hamsi avının bollaştığını, sezon başında 50 ile 100 kasa arasında hamsi avlarken şimdi ise 700 kasanın üzerinde av yaptıklarını belirtti.

Şirin, hamsi avına getirilen kotaya bütün balıkçıların uyması gerektiğini, kotaya uyulduğu takdirde vatandaşın sezon boyunca ucuz balık yeme imkanı bulabileceğini, balıkçının da para kazanma fırsatı yakalayacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel