Hamsi karaya vuracak

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, av sezonunun iyi bir şekilde devam ettiğini, havanın soğuması halinde iyi bir sezon geçmesini beklediklerini söyledi. Mutlu, balık avcılığı ile ilgili uygulanan kota, g

Hamsi karaya vuracak

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, av sezonunun iyi bir şekilde devam ettiğini, havanın soğuması halinde iyi bir sezon geçmesini beklediklerini söyledi.

Mutlu, balık avcılığı ile ilgili uygulanan kota, gündüz avcılığı gibi uygulamaların önemli olduğunu, ancak uygulamada balıkçıların sorun yaşadığını ifade ederek, ''Bu uygulamaların kademeli olarak yapılmasının daha faydalı olacağı görüşündeyim. Hepsinin birden uygulanması, kontrol mekanizmaları olmadığı için çok zor. Bu nedenle de çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Ankara'dan 'şunu uygulayın, bunu da yapalım' demekle bu iş olmaz. Uygulayıcıların kademeli olarak yeni düzenlemelere alışmaları ve bunların denetimleri sağlanmalı'' dedi.
Marmaralı balıkçıların, Karadenizli balıkçıların kota uygulamasına uymadıklarını iddia ettiklerini anımsatan Mutlu, şunları kaydetti:

''Ben de onların kurallara uymadığını iddia ediyorum. Bir süre önce 120 temsilcinin katılımıyla yapılan toplantıda alınan kararları önce onlar bozdular. Onlar bozduğu için de bizimkiler de bozmak durumunda kaldılar. Kasaya uygulanan 12 kilogram kota uygulaması diğer bölgeler için doğru olabilir, ancak Karadenizli balıkçı için yetersiz. Kasaya uygulanacak 12 kilogram hamsi standardı uygulanırsa Karadenizliler hamsinin kilosunu 3-4 YTL'den aşağıya yiyemez. Karadenizli balıkçılara kasa başına 15 kilogram uygulamaya izin verilmelidir.''

-''HAVA SOĞURSA HAMSİ BOL OLUR''-

Ahmet Mutlu, bir iki gündür Marmara'da fırtına yaşandığını, Karadeniz'de ise bugün fırtına hissedildiğini söyledi.
Hamsinin bu sezon 15-20 mil açıkta avlandığını ifade eden Mutlu, ''Hava soğuk olursa hamsi daha bol ve kıyıda olacak. Balıkçılar daha az masrafla yakında av yapacak, dolayısıyla vatandaş da daha ucuza hamsi satın alabilecek'' diye konuştu.

Mutlu, hava sıcaklığının mevsim normalinden daha sıcak seyretmesi halinde balık avı sezonunun ancak 1-2 ay daha devam edebileceğini, havanın soğuması halinde ise daha uzun süreceğini vurgulayarak, ''Biz havanın soğuyarak sezonun daha uzun ve yoğun geçmesini umut ediyoruz. Eskiden fırtına olduğu zaman Karadeniz'den gönderdiğimiz balık büyük şehirlerde para ederdi şimdi ise fiyatların düşmesinde etkili olmuyor.

Yine normal zamandaki fiyattan satılıyor. Ancak Karadeniz'de hava soğuk olduğunda bol av yapılınca herkes çok ucuza balık yiyebiliyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler