Gümüşhane'de HES açılışı

Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırları içerisinde yapımına 2000 yılında başlanan Torul Barajı ve Hidro Elektrik Santralinin (HES) açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans yolu ile gerçekleştirildi.Kirazlık köyü yakınlarında Harşit çay

Gümüşhane'de HES açılışı

Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırları içerisinde yapımına 2000 yılında başlanan Torul Barajı ve Hidro Elektrik Santralinin (HES) açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans yolu ile gerçekleştirildi.

Kirazlık köyü yakınlarında Harşit çayı üzerine kurulan barajın açılış törenine Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, törende yaptığı konuşmada, Torul Barajı'nın Harşit Çayı üzerinde DSİ tarafından gerçekleştirilen üçüncü büyük tesis olduğunu söyledi. Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan ve 4 bin 173 kilometre karelik bir alana yayılmış olan Harşit Projesi kapsamında 17 adet baraj, 15 adet hidroelektrik tesisi ve 3 adet regülatör yapılmasının planlandığını söyleyen Çıtır, Torul Barajı'nın da tamamlanması ile birlikte bu projenin yüzde 31'nin gerçekleştirildiğini belirtti.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise, Gümüşhane'nin iki önemli vadiden oluştuğunu belirterek, Kelkit Vadisi üzerinde çeşitli sulama maksatlı çalışmalar, Harşit Vadisi üzerinde ise enerjiye yönelik tesislerin yapıldığını söyledi. Vali Salihoğlu, Harşit Vadisi üzerinde özel sektör ve kamu aracılığı ile yapılan tesislerle birlikte projenin yüzde 40'ının gerçekleştiğini belirterek, "Umut ediyoruz ki yakın bir gelecekte hedeflenen 2 milyar kilowattsaat enerjiye ulaşıp, ülkemizin enerji darlığına büyük katkı

sağlamış oluruz. Bu vadimizin ekili alanları sadece yüzde yedidir. O nedenle burada orman ve enerji zenginliği değerlendirilmelidir. Hem bölge halkının sosyal, kültürel, ekonomik hayatına katkı sağlamak, hem de doğanın güzelliklerinden istifade ederek bu güzel vadiyi zenginleştirmek hepimizin görevidir. Bunu sağladığımız takdirde Harşit Vadisi zengin bir vadi olacaktır" dedi.

Kürtün Barajı'nın baraj gölünde yıllık 3 bin ton kapasiteli tatlı su balıkçılığı yapıldığını hatırlatan Salihoğlu, Torul barajının da yaklaşık aynı alanı kapsadığı için aynı oranda tatlı su balıkçılığı yapılabileceğini söyledi.

Yapılan konuşma ve halk oyunları gösterilerinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir Halkapınar Spor Salonu'ndan telekonferans sistmiyle katıldığı açılış töreni gerçekleştirildi. Vali Salihoğlu ve Bölge Müdürü Çıtır'ın açılış butonuna basmalarının ardından barajda havai fişek gösterisi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel