FİSKOBİRLİK fındık alımında iddialı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "İddialı bir şekilde piyasaya gireceğiz. Birliğe bağlı 50 kooperatifimizde alımlara 10 veya 15 Ağustos tarihlerinde başlayacağız. Alımlarda tamamen tüccar mant

FİSKOBİRLİK fındık alımında iddialı
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "İddialı bir şekilde piyasaya gireceğiz. Birliğe bağlı 50 kooperatifimizde alımlara 10 veya 15 Ağustos tarihlerinde başlayacağız. Alımlarda tamamen tüccar mantığıyla hareket edeceğiz. Gerekirse üreticinin harmanına kadar gidip, fındık alımı yapılacak" dedi.
 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, yeni sezon için uzun süredir devam eden çalışmaları tamamladıklarını ve alım sürecini beklemeye başladıklarını belirtti. 
 
Geçen yıl da fındık alımı yaptıklarını ancak istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Bayraktar, "Yeni mahsul fındık alımları için hazırlıklarımızı sonlandırdık. İddialı bir şekilde piyasaya gireceğiz. Birliğe bağlı 50 kooperatifimizde alımlara 10 veya 15 Ağustos tarihlerinde başlayacağız. Alımlarda tamamen tüccar mantığıyla hareket edeceğiz. Gerekirse üreticinin harmanına kadar gidip, fındık alımı yapılacak" diye konuştu.
 
-Alımlar 3 model üzerinden gerçekleştirilecek
 
Fındık alımlarını "peşin", "emanet" ve "yarısı peşin, kalan kısmı market ya da zirai destek" şeklinde olmak üzere 3 modelle gerçekleştireceklerini aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:
 
"Birinci modelimiz peşin alım. İsteyen üreticimiz ürün bedelini peşin olarak alacak. Peşin alımlarda ürün bedeli piyasa şartlarının 10 ya da 20 kuruş üzerinde ödenecek. İkinci modelimiz emanet sistemi. Bütün depolarımızı emanet fındık için üreticilerimize açacağız. Geçen yıl bunun uygulamasını yaptık. Pilot bölgelerde de iyi sonuç aldık. Bu yıl ise bu uygulamamızı tüm bölgelere yayacağız. Tüm bölgelerde depolarımızı ücretsiz olarak fındık üreticimiz için emanete açacağız. Üretici istediği zaman piyasa şartlarında fındığının parasını peşin alma şansı bulacak. 
 
Üçüncü model ise yarısı peşin, kalan kısmı market ya da zirai destek şeklinde ödeme. Teslim edilen ürünün yarısı peşin ödenecek, yarısı da birkaç aya yayılarak, birliğimiz iştiraklerinden Fiskomar marketlerinden alışveriş yaparak ya da zirai destek verilerek ödenmiş olacak. İsteyen üreticimiz fındıklarının yarı parasını alacak, geri kalan kısmını da marketlerimizden alışveriş yaparak veya zirai destek olarak alacaklar. Bu modelimizi seçen üreticilerimize, fındık bedelleri piyasa şartlarının 40 ya da 50 kuruş üzerinde ödenmiş olacak. 2013 ürünü alımlarını bu 3 model üzerinden gerçekleştireceğiz.” 
 
- "Üreticimizin tüm fındığına talibiz"
 
Fındık alımları için gerekli tüm hazırlıkları tamamladıklarını, finans sorunu da yaşamayacaklarını anlatan Bayraktar, "Fındık alımları için gerekli kaynağımız hazır. Ortağımız olsun ya da olmasın tüm üreticilerimize kapımız açık. Gelen tüm üreticinin fındığını alacağız. Hiçbir şekilde ayrım olmayacak. Alımla ilgili finansman sıkıntımız da yok. Dolayısıyla gelen tüm fındıkları almaya hazırız. Hedefimiz, en azından yıl içinde Entegre Fındık İşleme Tesisimizde (EFİT) işleyebileceğimiz kadar 30 bin ton asgari fındık alımıdır. Çünkü üretim yapan bir tesisimiz var, buraya fındık gerekli ama gelen tüm fındıkları almaya hazırız” ifadelerini kullandı. 
 
- "Fındık üreticisi FİSKOBİRLİK'e güvensin"
 
Fındık üreticilerinin zaman zaman, ”Tüccarda da aynı fiyat, sizde de aynı fiyat, ne farkınız var, niye size verelim” şeklinde söylemleriyle karşılaştıklarını ifade eden Bayraktar, fındık üreticilerine FİSKOBİRLİK'e güvenmeleri yönünde çağrıda bulundu. 
 
Lütfi Bayraktar, birliğin fındık ve üreticinin sigortası olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Güven meselesi ne hikmetse hep FİSKOBİRLİK'e gelince sorgulanıyor. Üretici fındığını emanete kime veriyor, tüccara. Karşılığında ne alıyor, sadece bir kağıt. Memlekette batan, sıkıntıya düşen tüccar olmuyor mu? Her yıl yüzlerce oluyor ama üretici kendisine sadece bir kağıt parçası veren tüccara güveniyor, kendi kurumuna geldiğinde ise güveni sorguluyor. Üretici önce kendi kurumuna güvenmeli. O fındıklar birliğin deposunda kalacak, para ödenene kadar da o bölgenin kontrolünde kalacak. Alımlarda kesinlikle ödeme sorunu yaşanmayacak.
 
Finans sorunumuz yok. Peşin bedelle ürün teslim eden üretici eğer öğleden önce fındık vermişse, öğleden sonra, öğleden sonra vermişse ertesi gün sabah parasını alacak. Hatta bir banka ile anlaşıp alım bölgelerine o bankanın mobil ofisini getirerek, ürün bedellerini ödeyeceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler