Fındıkta yine don tehlikesi var mı ?

Fındık-Sen Başkanı Kutsi Yaşar, fındık uyanışının normal seyrinde sürdüğünü, 2014 yılında yaşanan zirai don etkisinin rekolteyi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.Fındıkta 2014 yılında yaşanan zirai don afetinin üretimde ciddi anlamda düşüşe neden olduğunu

Fındıkta yine don tehlikesi var mı ?

Fındık-Sen Başkanı Kutsi Yaşar, fındık uyanışının normal seyrinde sürdüğünü, 2014 yılında yaşanan zirai don etkisinin rekolteyi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Fındıkta 2014 yılında yaşanan zirai don afetinin üretimde ciddi anlamda düşüşe neden olduğunu hatırlatan Fındık Sen Başkanı Kutsi Yaşar, bu yıl fındık uyanışının normal seyrinde olduğunu kaydetti. Fındık-Sen Başkanı Yaşar yaptığı açıklamada “2014 yılında yaşanan zirai don üreticiler üzerinde panik havası oluşturmaktadır. Ancak üreticiyi şu aşamada panik içerisine sokacak hiçbir olumsuzluk görülmemektedir. Geçen hafta yaşanan kar yağışı ve ardından soğuk hava fındık üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığı gibi fındığın geçen yıla göre iki hafta gibi bir süre geç uyanmasına neden olmuştur. Bu da fındık üretiminin normal seyrinde oluştuğunu gösteriyor. Ancak ifade etmek gerekir ki halen tehlike geçmiş değil. Mart ayının son haftası ve nisan ayının ilk haftası oluşabilecek olumsuz hava şartları fındığı etkileyebilir. Bu konuda da üreticilerin geçmişte yaşadığı olumsuz tecrübeler sigorta konusunda duyarlı hale getirerek riski en aza indirmektedir” dedi.

Geçen yıl orta ve yüksek kesimlerdeki zirai don afetinin fındık üretimine olumsuz etkilemeyeceğini de ileri süren Yaşar “Fındık her yıl yeni sürgünler üzerinde ürün veren bir bitkidir. Bu nedenle 2014 yılında yaşanan zirai dondan sonra ifade ettiğimiz gibi fındık yeni sürgünlerle kendini yenilemiştir. Sahada yaptığımız çalışmalarda bunu doğrulamaktadır. Geçen yılki zirai dona bağlı olarak fındık üretiminde bir olumsuzluk yaşanmayacağını açıklayabiliriz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler