Fındık için yeni bir proje daha!

Trabzon Ticaret Borsası’nın, fındıkta yaşanan verim ve kalite kaybını gidermek amacıyla il genelinde uygulamaya karar verdiği proje, Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün kontrolünde gerçekleştirilecek.Borsa Meclis Başkanı Mehmet Cir

Fındık için yeni bir proje daha!

Trabzon Ticaret Borsası’nın, fındıkta yaşanan verim ve kalite kaybını gidermek amacıyla il genelinde uygulamaya karar verdiği proje, Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün kontrolünde gerçekleştirilecek.

Borsa Meclis Başkanı Mehmet Cirav ile Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’nun hafta başı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile yaptıkları görüşme sonrasında “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi”nin ön hazırlıklarına başlandı.

Bakanlık tarafından Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’na talimat verilerek, Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere fındıkla ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılarak projenin desteklenmesi istendi.

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı başkanlığındaki 3 kişilik uzmanlardan oluşan heyet Trabzon’a gelerek Mehmet Cirav ve Şükrü Güngör Köleoğlu ile proje ile ilgili olarak görüş alış-verişinde bulundular.

Gökhan Kızılcı, kuruluş olarak verim ve kalitenin arttırılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, “Borsanın böyle bir çalışmaya, hem de Trabzon gibi verimin gittikçe düştüğü bir yörede öncülük etmesi önemlidir. Bu alanda kısa, orta ve uzun vadeli projeleri hayata geçirebilirsek Trabzon’da dekarda 70-80 kiloya kadar düşen verimi 200 kilonun üzerine rahatlıkla çıkarabiliriz. Bunun içinde fındık bahçelerinin yeni dikim sistemlerini de kullanarak tesisi, gençleştirilmesi, toprak analizleri yapılabilir, üreticilerde görsellikler yaratılarak eğitilebilir” dedi.

Borsa Başkanları Cirav ile Köleoğlu’da, söz konusu çalışmalara vakit geçirilmeden başlanmasını arzu ettiklerini ve her türlü desteği vereceklerini belirterek, bunun için bazı ilçelerde örnek bahçeler teşkil etmek için 4-5 yıllığına kiralama yapacaklarını bildirdiler.

Uzmanlar, Trabzon Arsin OSB’de oluşturulan 14 makinelik 25 ton kapasiteli Fındık Kurutma Merkezi’nde de incelemelerde bulundular.  

Hazırlıklarına başlanan proje kapsamında, bahçeler kiralanıp bunlarda yeniden dikim, gençleştirme, toprak bakımları gerçekleştirilecek. Fındık üreticilerine yönelik İmece Toplantıları düzenlenerek bilgilendirmeler yapılacak. Fındıkta toplama ve kurutma işleminde makineli sistemin uygulanması için teknik çalışmalarda bulunulacak. Üreticilere afiş, broşür gibi materyaller kullanılacak. Yerel basın aracılığı ile üreticilerin konuya duyarlı hale gelmesi sağlanacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler