Evin geçimi kraliçe arılardan

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Gülcan Sarı (46) ile eltisi Ayşe Sarı (42), 25 yıldır arıcılık yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyor.  İlçenin Kaplıca köyünde yaşayan Gülcan ve Ayşe Sarı, baba mesleği arıcılığı evlendikten sonra da sürdürüyor. Kayınpeder

Evin geçimi kraliçe arılardan
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Gülcan Sarı (46) ile eltisi Ayşe Sarı (42), 25 yıldır arıcılık yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyor. 
 
İlçenin Kaplıca köyünde yaşayan Gülcan ve Ayşe Sarı, baba mesleği arıcılığı evlendikten sonra da sürdürüyor. Kayınpederlerinin ölümünün ardından vayiseti üzerine arıcılığı bırakmayan eltiler, Bal Üreticileri Birliğine kayıtlı 40 kovan ile mesleği sürdürüyor.
 
Gülcan Sarı, yaptığı açıklamada, güne adeta arılarla başladığını ifade ederek, ''Eltimle yaklaşık 25 yıldır severek bu işi yapıyoruz. Arıcılık sürekli ilgi isteyen bir meslek. Arılarla uğraşmak bizi adeta stresten uzaklaştırıyor. Tıpkı bir çocuk gibi arılara bakıyoruz, onlarla ilgilenirken vaktin nasıl geçtiği anlamıyoruz. Kadınların da yapabileceği bir iş, herkese tavsiye ediyorum'' dedi.
 
Biri üniversite, diğeri lise mezunu iki çocuğu bulunduğunu, eşinin turizm sektöründe çalıştığını dile getiren Gülcan Sarı, çocukların eğitimi sırasında arıcılıktan elde ettikleri gelirin önemli yer tuttuğunu belirtti.
 
-"Arılara fazla vakit ayırınca çocuklar kıskanıyor"
 
Ayşe Sarı ise çocukluğundan bu yana arıcılıkla uğraştığını belirterek, şunları söyledi:
 
''Evlenmeden önce arıcılıkla uğraşan babama yardımcı oluyordum. Evlendikten sonra kayınpederimle sürdürdük bu işi. Kayınpederimizin arıcılığı devam ettirmemiz yönünde bize vasiyeti vardı. Çok şükür 25 yıldır sürdürüyoruz ve geçim kaynağımız olmaya devam ediyor.  Son yıllarda devlet desteğinin artmasıyla kovan sayısını artırdık, böylece işlerimiz de arttı."
 Biri evli üç cocuğu bulunduğunu, çocuklarından birinin üniversitede, diğerinin ilkokulda okuduğunu dile getiren Sarı, şöyle devam etti:
 
''Ürettiğimiz balın bir kısmını satıp elde ettiğimiz gelirle başta çocuklarımızın eğitimi olmak üzere ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz.  Arılara fazla vakit ayırınca çocuklar kıskanıyor. Eşim hem köyün muhtarı hem de ilçede esnaflık yapıyor. İşlerinin yoğunluğundan arılara pek vakit ayıramıyor. Bu nedenle arıların bakımı, sağımı ve kovanların temizliği eltimle bana kalıyor. Arılar artık bizim için bir yaşam biçimi ancak çok yorucu oluyor. Çocuklarım eğitimlerini tamamlayıp, işe başlayınca arıcılığı bırakmayı düşünüyorum.''
 
Bal sağımını temmuz ayında yaptıklarını anlatan Sarı, "Arıların her şeviyedeki işleriyle uğraşıyoruz. Balımız organik. Bölgede gübre kullanılmadığı için çok doğal. İnsanlara sağlıklı ürün sunmak için gayret ediyoruz'' diye konuştu. 
 
Ayşe Sarı, yörede yaban hayvanlarının, özellikle de ayıların zaman zaman kovanlara zarar verdiğini, bu nedenle kovanların etrafına elektroşok çit çektiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel