Eski borca ilginç yöntem!

 İlk 4 günde 100 ton fındık alımı gerçekleştiren Fiskobirlik ödemelerini nakit olarak yaptı. Ancak 2006 yılından üreticiye kalan eski borcuna karşılık olarak üreticiye hala fındık yağı veren Fiskobirlik’in bu uygulaması şaşırttı.Üreticinin Ayağına Gidiyor

Eski borca ilginç yöntem!

 İlk 4 günde 100 ton fındık alımı gerçekleştiren Fiskobirlik ödemelerini nakit olarak yaptı. Ancak 2006 yılından üreticiye kalan eski borcuna karşılık olarak üreticiye hala fındık yağı veren Fiskobirlik’in bu uygulaması şaşırttı.

Üreticinin Ayağına Gidiyorlar
Kaybedilen yeniden kazanmak için büyük mücadele veren FKB yöneticileri üreticinin ayağına kadar gidiyor. FKB Genel Müdür Vekili Salih Öğütken, “5 lira 80 kuruştan başladık. Fiyat kooperatiflere göre değişiyor. 6 lira 40 kuruşa kadar çıkan fiyat var. Harmandan gidip aldıklarımız var. Ben bizzat Gülyalı’da bir köye gittim. Bizzat vatandaşın ayağına giderek fındığını aldık” dedi.

Eski Borca Yeni Formül
Öğütken, “2006’dan kalma 18 milyon liralık borcumuz var. TMO’daki 21 bin 500 ton fındığı bekliyoruz. Bu gecikirse çözüm ürettik. Üretici bize örneğin 10 bin liralık fındık teslim ederse, bunun yüzde 20’si nispetinde eski orandan nakit ödeme yapıyoruz. Yani ‘eski fındığıyla birlikte yeni fındığının bedelini 12 bin lira olarak ödeyelim’ dedik. Neredeyse yeni fındığını teslim ettiğinde eski borcunu kapatmış oluyor” dedi.

Fiskobirlik 2006 yılında yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle 7 yıl aradan sonra 13 Ağustos’ta yeniden üreticilerinden fındık alımına başlarken 4 günde 100 ton fındık alımı gerçekleştirerek ödemelerini nakit olarak yaptı. Ancak eski borcuna karşı hala fındık yağı veren Fiskobirlik’in bu uygulaması şaşırttı.

Fiskobirlik Genel Müdür Vekili Salih Öğütken, alımlara başladıkları günden itibaren bugüne kadar, “Bugüne kadar yüz ton levant kalite fındık aldık. Paraları ödendi. 5 lira 80 kuruştan başladık. Kooperatiflere göre değişiyor. 6 lira 20 kuruş ve 6 lira 40 kuruşa kadar gelen var, randımanıyla ile birlikte. Ortalama 4, 5 ton civarında teslim eden üreticiler oldu. Onu da harmanından gidip aldık. Bir tanesine ben bizzat Gülyalı’da bir köye gittim orada bizzat vatandaşın ayağına giderek fındığını aldık” dedi.

2006 yılından Fiskobirlik’ten alacağı olan parasını isteyen üreticileri yeni nakit para yerine fındık yağı verildiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Öğütken, 2006 yılından üreticiye olan borcun başlangıçta 206 milyon lira olduğunu hatırlatarak, “206 milyon liralık borçtan şuan 18 milyon liralık borcumuz kaldı. Yüzde 92’sini ödemiş oluyoruz. Vatandaşa TMO’daki 50 bin ton fındığın kararname ile 28 bin 500 tonunu işledik, 21 bin 500 ton kaldı geride. Onda da bakanlığın tahsisatını, serbest bırakılmasını bekliyoruz. Orda da yine ‘öncelikle üretici borçlarında kullanılması’ ifadesi olduğu için o fındığı alınca işleyeceğiz. Şu anda o fındık TMO stoklarında. Biz onu bekliyoruz. Ama biz bugün bu tahsisat gecikebilir diye şunu düşündük. Diyelim ki üretici bize 10 bin liralık fındık teslim etti. Bunun yüzde 20’si nispetinde eski orandan nakit ödeyelim dedik. Yani eski fındığıyla birlikte yeni fındığının bedelini 12 bin lira olarak ödeyelim dedik. Zaten birçoğunun borcu 3-4 bin lira civarında. Arada var mı, hiç almayanlar da olabilir. Ama genel ortalaması, yüzde 80’inin alacağı 4-5 bin liranın altında. Neredeyse yeni fındığını teslim ettiğinde eski borcunu kapatmış bir durum ortaya çıkıyor. Bu şekilde çözüm üretmeye çalıştık” dedi.

Personele sadece 3 maaş civarında bir borçları kaldığını da kaydeden Öğütken, “Personele geçtiğimiz Ekim ayından itibaren ortalama 35 günde maaş ödemesi yapıyoruz. Arada içerideki borçlarından ödedik. Şu anda 3 maaş civarında bir personele borcumuz kaldı. Ama son Ekim 2012’den itibaren düzenli olarak maaş ödeme katsayımızı hesaplattık onu da bakanlık istemişti çünkü. Orda gördük ki 35 günde ortalama ödeme takvimimiz çıktı. Hele de şu son 4,5 aydır ayın birinde hemen maaşları ödedik. Mesela bayramdan önce ödeme yaptık. Ay tamamlanmamasına J rağmen bayramdan önce ödeme yaptık” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler