Denktaş'a Trabzon'da sevgi seli

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Lokmacı Kapısı'nın açılmasının çok büyütüldüğünü, esas olanın görüşmeler olduğunu söyledi. KKTC Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla akşam saatlerinde Trabzon'a gelen Denktaş, öğrenciler ve vatandaşlar tarafından sev

Denktaş'a Trabzon'da sevgi seli

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Lokmacı Kapısı'nın açılmasının çok büyütüldüğünü, esas olanın görüşmeler olduğunu söyledi.

KKTC Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla akşam saatlerinde Trabzon'a gelen Denktaş, öğrenciler ve vatandaşlar tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Havalimanında, Kıbrıs'taki son gelişmelerle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Denktaş, önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'ta 1963 yılından bu yana 45 yıldır kapalı olan Lefkoşa'daki Lokmacı Kapısı'nın açılmasının çok büyük bir olaymış gibi abartıldığını savunan Denktaş, Lokmacı Kapısı ile Berlin Duvarı arasında yapılan benzetmelerin de
gerçeği yansıtmadığını söyledi. "Birçok kapılar açılmış, bunda ne var, niye bu kadar büyütüldü, anlamıyorum" diyen Denktaş, "Bunlar bizim şartlarımıza göre açılır. Rumlar 'Asker orada ise gelmeyiz, açmayız' demişlerdi. Ama biz gerilemedik. Rumlar şartlarımızı kabul etmişlerdir ve kapı açılmıştır. Ama bu çok büyük bir olaymış gibi büyütülüyor. Sanki görüşme sürecine çok olumlu bir etki yapacakmış gibi algılanıyor. Bunlar doğru değil" şeklinde konuştu. Lokmacı Kapısı'nın Berlin Duvarı ile kıyaslanmasının
yanlış olduğunu vurgulayan Denktaş, şunları söyledi:
" 'Son Berlin Duvarı yıkıldı' türünden edebiyatlar yapılıyor. Berlin Duvarı, bir milleti ikiye bölmüş bir duvardır. Burada ise bir millet, diğer bir milleti yok etmek için harekete geçtiğinde, Allah razı olsun anavatanımızın askeri sayesinde çizilmiş bir huduttan ibarettir. Dolayısıyla bunu iyi anlaması lazım yabancıların. Bu duvar, milleti ayıran bir duvar değildir, soykırımını önleyen barış duvarıdır."

Lokmacı Kapısı'nın açılmasının kendi önerileri olduğunu hatırlatan Rauf Denktaş, "Zaten 2002'de bütün kapıları açmak için harekete geçen taraf biz olduk. Rumlar 'Sakın gitmeyin' diye feryat ettiler, ama kimse dinlemedi. Herkes geldi. Dolayısıyla, bunu büyütmeyelim. Esas olan görüşmelerdir. Görüşmeler hangi şartlarda başlayacağı önemlidir. Bizim bu konuda endişelerimiz var. Ama durumu uyanık bir teyakkuz içerisinde izlemekteyiz" dedi.

"GENELKURMAY BAŞKANI'NIN ZİYARETİ HALKIMIZA BÜYÜK MORAL OLMUŞTUR"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kıbrıs gezisinin de adada yaşayanlara büyük manevi moral olduğunu dile getiren Denktaş, "Allah razı olsun Genelkurmayımızdan. Gelmiştir, büyük bir maneviyat getirmiştir. Büyük bir güç kaynağı olmuştur. Halka güven vermiştir. Çünkü bu güven yavaş yavaş erozyona uğramaktaydı. Neden? Çünkü ne olacağı bilinmeyen bir süreç devam etmekteydi. Kimse bize 'KKTC vardır ve var olacaktır, asker barışa kadar vardır, barıştan sonra da anlaşacağımız sayıda garantör
Türkiye'nin askeri olarak var olmaya devam edecektir' dememiştir. Genelkurmay Başkanı bunu söylemiştir, altını çizmiştir. Bize güç vermiştir. Maneviyat vermiştir. Çok güzel bir ziyaret olmuştur. Hakikaten halkımız bu ziyaret nedeniyle canlanmış ve kendine güven gelmiştir" diye konuştu.
AK Parti'nin kapatılma davasının Kıbrıs politikasına etkisini değerlendiren Denktaş, "Buradaki her dalgalanma bize fırtına olur. Umut ederiz ki bu konu da suhulette halledilir; ne Türkiye ne Kıbrıs çalkalanır. Temennimiz budur" yorumunu yaptı.

Daha sonra Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştiren Denktaş, ardından beraberindekilerle karayoluyla Giresun'a hareket etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel