CHP'li Bekaroğlu ÇAYKUR işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ÇAYKUR fabrikasında çalışan mevsimlik işçilerin sorunlarını Bakan Mehmet Müezzinoğlu'na sordu.

CHP'li Bekaroğlu ÇAYKUR işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ÇAYKUR işçilerinin sorunlarını TBMM'ye taşıdı. 


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ÇAYKUR'daki mevsimlik işçilerin mağdur edildiğini belirterek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun cevaplaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu. 

CHP'li Bekaroğlu'nun ÇAYKUR fabrikasında çalışan mevsimlik işçilerin işsizlik maaşından yararlanamadığını belirttiği soru önergesi şu şekilde: 
   
"ÇAYKUR, 45 Yaş Çay İşleme Fabrikası, 1 Çay Paketleme Fabrikası, 2 Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü, 7 Pazarlama Bölge Müdürlüğü, Anatamir Fabrikası, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile hizmet vermektedir.

31 Aralık 2015 itibariyle ÇAYKUR’da, 423’ü genel idari hizmetler, 999’u sözleşmeli personel olmak üzere memur, 2.151’i sürekli ve 8.987’si geçici olmak üzere toplam 12.594 kişi çalışmaktadır.
ÇAYKUR çalışanlarının büyük bir kesimini oluşturan geçici işçilerin birçok sorunu bulunmaktadır. Yıl içinde çayın verimlilik durumunda göre en az 120 gün, en fazla 179 gün geçici olarak çalıştırılan işçilerin, 179’uncu günün sonunda işyerleri ile ilişikleri kesilmektedir. Geçici işçilere kadro hakkı tanıyan 5620 sayılı kanunun geçici birinci maddesi kapsamında 6 aydan daha az çalıştıkları için daimi kadro hakları gerçekleşememektedir.

Her yıl düzenli olarak çalışmalarına rağmen, 5 ay 29 gün sonunda iş akitleri feshedilmeyen geçici işçiler, yılın kalan aylarında da sigortalı olarak herhangi bir işte çalışamamaktadırlar. Emeklilik için 7 bin gün çalışma ve prim ödeme şartı, yılda 180 gün çalışan bu işçiler için 80 yaşında bile mümkün görünmemektedir. Ayrıca bu işçiler, çalıştıkları zamanın sonunda iş akdi fesihleri olmadığı için işsiz sayılmamakta, bu nedenle işsizlik maaşından da yararlanamamaktadırlar.
Ülkemizde 12 ay çalışan işçiler bile kıt kanat geçinebilirken, yılda en fazla 179 gün çalışan bu işçiler, 365 gün boyunca hayatlarını idame ettirmekte zorlanmaktadırlar. Geçici işçiler bu konuda mağdur edilmektedirler.

Bu bağlamda;

1. ÇAYKUR’un tamamında geçici olarak çalışan işçi sayısı nedir? Bu işçiler hangi statüde çalıştırılmaktadırlar?2017 yılında bu işçiler ortalama kaç gün çalıştırıldılar? Bu işçilerin aylıkları ortalama olarak ne kadardır?
2. Geçici olarak çalışan işçilerin daimi kadroya alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Bu konuda 5620 sayılı kanunun geçici 1 inci maddesindeki kısıtların ortadan kaldırılması söz konusu mudur?
3. Çalıştıkları süre dışında iş akdi askıya alınan geçici işçilerin işsizlik maaşı alabilmesi ve emekli olabilmeleri için herhangi bir çalışmanız var mıdır?  Geçici işçilerin sigorta primlerinin işsizlik fonundan ödenmesi yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel