"Bilinçli anne, temiz kent"

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneğince hazırlanan ''Bilinçli Anne, Temiz Kent'' projesi, kadınlar aracılığıyla aileler ve toplumu çevre, kent, kentlilik ve sürdürülebilir kullanım, sosyal ve yönetsel hak ve sorumluluklar konusunda bilinçlendirmeyi am

"Bilinçli anne, temiz kent"

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneğince hazırlanan ''Bilinçli Anne, Temiz Kent'' projesi, kadınlar aracılığıyla aileler ve toplumu çevre, kent, kentlilik ve sürdürülebilir kullanım, sosyal ve yönetsel hak ve sorumluluklar konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Proje Koordinatörü Leyla Demirkır, yaptığı açıklamada, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği olarak, Türk Anneler Derneği Trabzon Şubesi, Çevre Kültür Girişimcileri Derneği, Tema Vakfı Trabzon Temsilciliği ortaklığı, Trabzon Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle ''Bilinçli Anne, Temiz Kent'' projesi hazırladıklarını belirtti.

Projenin, Birleşmiş Milletler ve İçişleri Bakanlığı işbirliğinde, Sabancı Vakfı'nın desteğiyle yürütülen ''Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'' kapsamındaki hibe programından yararlandığını ifade eden Demirkır, Ekim-Mart döneminde toplam 6 ay sürecek projenin, Kaymaklı ve Yeşiltepe Mahallelerinde seçilecek kadın temsilciler aracılığıyla yürütüleceğini söyledi.

Kentlerde ve kırsalda yaşanan tüm çevre sorunlarının çözümünün, çevre ve kentlilik eğitiminden geçtiğini ifade eden Demirkır, şu bilgileri verdi:
''Ülkemizde, çocukların yetiştirilmesi, ailenin sosyal sorumluluk ve çevre koruma konusunda bilinçlendirilmesinde en önemli yönlendirici birey annelerdir. Bu bağlamda evdeki tüketim modelini belirleyen annelere ve anne adayı genç kızlara düşen rol ve sorumluluk oldukça fazladır.

Ayrıca bir tüketici olarak çevreye zarar vermeyen ürünlerin bilinçli seçimi, ağırlıklı olarak kadınlar tarafından yapılacaktır. Bu nedenle kadın nüfus, bilinçli ve sürdürülebilir çevre yönetimi için en önemli potansiyel gruptur.''
Çevre sağlığının korunmasının Anayasanın 56. maddesinde de belirtildiği gibi devletin ve vatandaşların sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Demirkır, projenin amacını şöyle anlattı:

''Bilinçli Anne, Temiz Kent projemizde ana amaç kadın ve genç kızların, kent, kentli yaşamı ve kentli davranışları konusunda bilgilendirilmesi, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ve sorumlulukları konusunda farkındalık oluşturulmasıdır. Kadınların doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasındaki rollerinin bilincinde olmalarının sağlanması, tarihi, kültürel ve doğal değerlerin tanınması ve korunması da amaçlarımız arasında.''

Demirkır, proje kapsamında, kadınların, mahalle sorunlarına duyarsız kalmaması, kişisel haklarını bilmesi ve talep etmesi, hizmet almak için hangi kurumlara başvuracaklarını öğrenmesi, özgüven kazanması ve karar alma mekanizmalarına katılmak için bilgi ve bilinç gelişimi sağlanması yönünde çalışmalar da yapılacağını kaydetti.
Projenin bölgedeki diğer iller ve ilçelere dönük olarak yaygınlaştırılacağı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler