Balıklarda asgari boy büyüklüğü

Hamsi ve beyaz kum midyesi acılığına kota getirilirken, yeni avcılık kuralları, 1 Eylül'den itibaren uygulanacak. Bakanlığın, 31 Ağustos 2012'ye kadar uygulanacak Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği, 1 Eylül 2008'de yürürlüğe girmek üz

Balıklarda asgari boy büyüklüğü

Hamsi ve beyaz kum midyesi acılığına kota getirilirken, yeni avcılık kuralları, 1 Eylül'den itibaren uygulanacak.

Bakanlığın, 31 Ağustos 2012'ye kadar uygulanacak Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği, 1 Eylül 2008'de yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ 4 yıl geçerli olarak çıkarılmasına karşın, tebliğin uygulamasında karşılaşılan sorunlarla ilgili konu bazında yılda iki kez toplantı yapılması ve bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda tebliğde değişiklik yapılabilmesi yönünde prensip kararı alındı.

Tebliğ ile ilk kez hamsi ve beyaz kum midyesi için kota uygulaması getirilirken, kılıç balığında boy yasağı kaldırıldı.

Tebliğde, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara'da, iç sularda avcılığın yasak olduğu yerler ve dönemler ile avlanması yasak olan su ürünleri, kullanılabilecek avcılık yöntemleri ayrıntılı olarak belirtiliyor. Deniz kaplumbağası üreme alanlarına Antalya Olympos-Çıralı, Mersin Alata, Adana Yumurtalık ilave edilirken, 1 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında şamandıralarla çevrilmiş sahilden itibaren uzaklığı 100 metreyi geçmeyen yüzme alanları içerisinde su ürünleri avcılığı yasaklandı.

Tebliğe göre, uzatma ağları ve diğer istihsal vasıtalarında, 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren ait olduğu balıkçı gemisinin ruhsat kod numarası bilgisinin bulunması uygulamasına geçilecek. Ruhsat tezkeresi sahibi gerçek kişiler, ayrı bir izin verilmediği taktirde, sadece bakanlıkça ruhsatlandırılmış balıkçı gemileri ile avcılık faaliyetinde bulunabilecekler.

Dere ve çaylarda ticari amaçlı avlanma yasağı

Dereler ve çaylarda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yasaklanırken, kiraya verilmiş alanlarda, kiralama süresi boyunca kiralama şartları doğrultusunda avcılık yapılabilecek ve kira sözleşmesi bittikten sonra bu alanlar tekrar kiraya verilemeyecek.
İç sularda, balıkçılık faaliyetinde bulunmak üzere ruhsatlandırılmış balıkçı gemilerinin ruhsatlandırıldığı istihsal sahası dışında avcılık faaliyeti yapılamayacak.

Avlanacak balıklarda asgari boy büyüklüğü

Tebliğde, avlanması yasak olan su ürünleri de sayılırken, avlanmasına izin verilen türlere ilişkin boy ve ağırlık sınırları da belirtildi. Buna göre, ağırlığı bin gramdan az ahtapot, 8 kg'den az orkinos, boyu 9 cm'den küçük hamsi, 13 cm'den küçük barbunya, 15 cm'den küçük çipura, 40 cm'den küçük kalkan 18 cm'den küçük levrek yakalanamayacak.
Taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan balon balıkları (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus) karaya çıkarılamayacak ve satılamayacak. Balıkçılar, yakaladıkları balon balıklarını, zehirlenmemek için çok dikkatli bir şekilde ancak gemide tüketebilecek.

Av için asgari boy büyüklüğü, deniz böceğinde 20 cm'den 25 cm'e, karagöz balığında (Diplodus sargus) 15 cm'den 21 cm'e, mavi yengeçte 8 cm'den 13 cm'e çıkartıldı. Kılıç balığındaki boy yasağı kaldırıldı. Mezgite boy yasağı getirilerek, 13 cm'den küçük mezgitin yakalanması yasaklandı. Uzunkanat orkinos için boy sınırlaması kaldırıldı.

Hamsiye özel düzenleme

Hamsi avında geçen yıl başlatılan gündüz avı yasağı devam edecek. Marmara Denizi ve Karadeniz;de, gırgır ağları ile hamsi avcılığı 16.00-08.00 saatleri arasında yapılacak. Gırgır ağları, belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamayacak. Geçen yıl balıkçılar, 16:00-06:00 saatleri arasında hamsi avlayabiliyordu.

Gırgır ağları ile hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il müdürlüğünden avcılık izin belgesi alacak.
Stokların korunması, avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile bakanlıkça hamsi avcılığına alan, avlanabilecek ve karaya çıkarılabilecek miktarlar, karaya çıkış noktası, zaman, nakil açısından yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirilebilecek.

İnsan tüketimi için piyasaya sunulmak üzere, bakanlıkça balıkçı gemilerinin büyüklüklerine göre belirlenecek kasa veya kutu miktarından daha fazla hamsinin karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satışa sunulması yasaklandı.

Bakanlık, hamside av süresini uzatmak üzere, tekne boylarına göre avlanma sınırı getirmişti. Balıkçılarla uzlaşma içinde alınan karar, 30 Temmuz'da genelge olarak ilgililere duyurulmuştu. Genelgeye göre, 15 metreden küçük tekneler günde 250, 15-19,99 metre büyüklükteki tekneler 300, 20-24,99 metre büyüklükteki tekneler 500, 25-29,99 metre büyüklükteki tekneler 600, 30-34,99 metre büyüklükteki tekneler 700, 35-39,99 metre büyüklüğündeki tekneler 750, 40-44,99 büyüklüğündeki tekneler 800, 45-49,99 metre büyüklüğündeki tekneler 850, 50 metre ve üzeri tekneler ise 900 kutu veya kasa hamsiyi karaya çıkarabilecek.

Kasa veya kutular ile nakledilecek ya da balık unu yağı fabrikalarına gönderilecekler de dahil olmak üzere, karaya çıkış noktalarından sevk edilecek tüm hamsiler için nakil belgesi düzenlenecek.

Uzatma ağları ile dönem boyunca sardalye avcılığı yapılabilecek.
Bakanlık ayrıca, hamsi, sardalye ve istavrit balıkları için bir kasada taşınacak balık miktarını da balığın daha canlı ve ezilmeden naklini sağlamak üzere düşürdü. Bu balıklar, karaya çıkarılışlarından itibaren, en fazla net ağırlığı 12 kg'yi ( - yüzde 10) geçmeyen kasa veya kutularla nakledilebilecek. Önceden kasalara konacak balık miktarında bir sınırlama olmazken, uygulamada, 18-20 kg balık konuyordu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler