Ayasofya Müzesi camii olacak mı ?

 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camisi'ni hep beraber ibadete açarız" sözleriyle gündeme getirdiği Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin yüzyıllarca cami olarak kullanıldığı belirtildi. Trabzon Müftüsü Veysel Çak

Ayasofya Müzesi camii olacak mı ?

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camisi'ni hep beraber ibadete açarız" sözleriyle gündeme getirdiği Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin yüzyıllarca cami olarak kullanıldığı belirtildi.

 

Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, yaptığı açıklama, Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğine devletin karar vereceğini ifade ederek, "Devletimiz, ilgili kuruluşlar Ayasofya'yı cami haline getirirse bundan müftülük olarak mutluluk duyarız. Kilise de olsa cami de olsa ibadethanedir burası" dedi.

 

Bugün yörede Müslümanların daha fazla olduğunu kaydeden Çakı, "Orası cami olarak hizmet verirse üzerimize düşeni yaparız. Hazırlığımızı yapıp oranın ibadethane olarak fonksiyonunu yerine getirmesi için ne gerekiyorsa yaparız" diye konuştu.

 

Çakı, Ayasofya'nın Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin ardından cami olarak kullanıldığını, daha sonra müzeye dönüştürüldüğünü belirterek, "Olaya orada bir camiye ihtiyaç var mıdır ya da yok mudur diye bakmamak lazım. Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'u fethettiğinde orayı camiye çevirmiştir, onun hatırasının canlandırılması ve vasiyetinin yerine getirilmesi olarak bakılması gerekir" dedi.

 

-"Osmanlı, fethettiği bölgenin en büyük kilisesini camiye çevirmiş"-

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Temel Öztürk de Osmanlı'nın alt yapısını İslamiyetten alan fetih politikası çerçevesinde fethedilen bölgelerin en büyük kilisesini camiye çevirdiğini söyledi.

 

Bu çerçevede Trabzon'un fethi sonrası Yenicuma Mahallesi'ndeki kilisenin camiye dönüştürüldüğünü, İstanbul'da da Ayasofya Kilisesi'nin camiye dönüştürüldüğüne işaret eden Öztürk, aynı politikanın devamı olarak küçük kiliselerin de camiye çevrildiğini belirtti.

 

Öztürk, Trabzon'daki Ayasofya Kilisesi'nin de uzun süre cami olarak kullanıldıktan sonra müzeye dönüştürüldüğünü kaydederek, "Tarihte atalarımızın camiye çevirdiği, ibadethane olarak kullanılan yapıların yine asli gayelerine hizmet etmesi ve ibadethane olarak kullanılması yerinde olur" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel