Artvin'de boğalar festivale hazırlanıyor

Artvin'de her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri için karın kalkmasıyla hareketlilik başladı. 

Artvin'de boğalar festivale hazırlanıyor
29 Haziran - 2 Temmuz arasında yapılması planlanan 37’nci Artvin Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali’nde güreşecek olan boğalar hava sıcaklıklarının artmasıyla ahırlardan çıkarak spora hazırlanıyor. Boğaların güreşe hazırlık aşamasında yapacakları spor esnasında tırnaklarının zedelenmemesi için, boğa sahipleri evlatları gibi baktığı boğalarına nal çakıyor. Boğaların nallanma işlemleri ise ilginç görüntülere sahne oluyor.

Önce bağlanarak hareketsiz bir biçimde yere yan yatırılan boğanın ayakları ayrıca uzun bir kütüğe bağlanıyor. Daha sonra hazırlanan ve ‘eşek’ ismi verilen ahşaptan cisimle yukarıya kaldırılarak sabitlenen ayaklar temizleniyor. Kazıtılarak yapılan temizleme işleminin ardından ise tırnaklara nallar çakılıyor fakat işlem bununla da bitmiyor. Ardından nallardan artan kısımların yara almaması için zımpara işlemi başlıyor. Zımparayla törpülenen tırnaklar nalların boğanın ayağına zarar vermeyecek duruma getiriliyor. Bu şekilde zorlu boğa güreşleri için boğa spor yapmaya hazırlanıyor.

Nal ustası Mansur Yıldız boğanın tırnaklarının zedelenip acı çekmemesi için ayaklarına bu şekilde bir bakım yaptıklarını dile getirerek, “Sporda hayvanın daha güzel spor yapabilmesi için, performansının düşmemesi için nal çakıyoruz. Nal çakmadığımız zaman, hayvan spor yaptığında ayaktan düşecek ve hareket kabiliyeti azalacak, sonuçta hayvanın güreş isteği de azalacak, belki de güreşmeyecek. Hayvanımız şu anda yarı yarıya güreşe hazırdır. Nalladık şimdi spora başlayacak” dedi.

Boğa sahibi Rüstem Güven ise artık boğasının spora hazır olduğunu ve gerçekleşecek boğa güreşleri için en yakın zamanda spora başlayacaklarını dile getirerek, “Güreşe hazırlamak için nal çaktık. Spor yapıyorken tırnakları yıpranıyor, gezemiyor. Bu yüzden biz de nal bakımı yaptık” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel