Arhavi'de kirli su tartışmasına başkandan cevap

Arhavi'de yaşanan kirli su tartışmasına Arhavi Belediye Başkanı'ndan cevap geldi.

Arhavi'de kirli su tartışmasına başkandan cevap

Haber61'in gündeme taşıdığı 'Arhavi'de kirli su tartışması' haberine Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu'ndan yanıt geldi.


Geçtiğimiz gün Arhavi'de musluklardan bulanık ve kirli su aktığını gören Arhavi Belediye Meclisi Bağımsız Üyesi Turan Turgay Hatinoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı fotoğrafla ve “Yine musluklarımızdan nefsace akıyor teşekkürler başkanım” şeklindeki mesajıyla Arhavi Belediye Başkanı'na gönderme yapmıştı. 

CHP Arhavi İlçe Başkanı Engin Erkan konuyla ilgili, içme suyu hattının bağlandığı günden bu yana yağmur yağdığında bulanık ve çamurlu probleminin yaşandığını söyleyerek Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu'nu sorumsuzluk davranmakla nitelemişti. 

Arhavi Belediye Meclisi Bağımsız Üyesi Turan Turgay Hatinoğlu da, bulanık ve çamurlu su olayının yeni şebeke bağlandıktan sonra yaşanmaya başladığını ifade ederek konunun meclis gündeminde yer bile almadığını aktarmıştı. 

Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, konuyla ilgili açıklama yaptı. Hekimoğlu, Arhavi'de evlerin musluklarından çamurlu (nescafe adı altında) suyun aktığı şeklindeki ihbarın asılsız olduğunu ve sorunun abonenin içme suyu hattındaki paslanmadan kaynaklı gerçekleştiğini söyledi. 





Başkan Hekimoğlu'nun açıklaması şu şekildedir:

"Özellikle sosyal medyada kirli su aktığı şeklindeki resim ve yazı şeklinde bir abonemizin paylaşımı olmuştur. Bu nedenle belediyemiz teknik ekiplerimizce 15.12.2016 Perşembe günü sabahında ilgili abone ziyareti gerçekleştirilmiş ve sahibiyle görüşülerek yapılan inceleme sonucunda; sosyal medyada paylaşılan görüntüdeki durumun, su kesintisi sonrası ile suyun verilmesi anında 1-2 dakika süren ve sadece o abonenin bulunduğu binanın çok eski, paslanmış demir su tesisatından kaynaklandığı görülmüştür. Bu tesisatta bekleyen ya da duraklamış suyun, tesisattaki pasın etkisiyle kirlenmesinden ortaya çıktığı sonucuna varılmıştır. Söz konusu durum abone sahibine ve orada bulunanlara şifayen bildirilmiş olup bu şekildeki çok eski ve pas üretmeye müsait demir aksamlı tesisatların bir an önce değiştirilmesi gerektiği söylenmiştir. Oluşan pas ve kirli suyun aktığı musluk  binanın zemin katında olması  nedeniyle de paslı ve kirli su burada birikmiş şehre içme suyu  verildiğinde  basınçla musluk açıldığında dışarıya kendini atmıştır. Eğer böyle bir çamurlu su şehre verilse idi tüm ilçedeki evlerin musluklarından çamurlu su akardı. Oysa böyle bir durum kesinlikle yaşanmamıştır. 

13 Aralık 2016 Salı gecesi içme suyu havzamızda meydana gelen heyelanla, su kaynağında bir miktar  bulanma olmuştur  fakat bu kişilerin sosyal medyada paylaştığı gibi bir çamurlu su olayı kesinlikle yoktur. Konu yukarıdaki gibidir. İçmesuyu arıtma tesisince ihtiyacı karşılayacak yeterli suyun arıtılamaması durumu ortaya çıkmış, Mevcut durumun hemen sonrasında belediye çalışanlarımızca gece boyunca zor şartlarda sabaha kadar süren çalışmayla  depolarımızdaki su stokunun bitmesine bağlı olarak bir süreliğine içme suyu kesintisi yaşanmıştır. Çalışanlarımız tarafından su kaynağını bulandıran suyun  by-pass edilerek artıma tesisine temiz su kaynağının ulaştırılması ile birlikte günün erken saatlerinde içme suyu şebekesine su verilmeye başlanmıştır.

Zaman zaman içme suyu arıtma tesisimizde meydana gelen arıza anında kısa süreliğine de olsa tam arıtılamamış, bulanık suyun şebekeye kaçtığı olmuştur. Ancak sosyal medyadaki gibi bu olayda gösterildiği ve yapıldığı şekilde bir suyun şebekeden verilmesi kesinlikle mümkün değildir ve olmamıştır. Halk sağlığı açısından çok önemli olan, içme suyu kalitesini önemseyen bir belediyecilik anlayışı ile halkımızın içme suyu sorununu ortadan kaldırdık.Bu konuda  kaliteli içme suyunu halkımızla buluşturan ve yeni yapılan ishale hattı ile doğadan içme suyunu şehrimize getirdik. Aynı zamanda yeni depoların yanında mevcut tüm depolarımızın içini yeniden yapan, kanserojen asbest boruları ve pas üreten eskimiş vanaları değiştirilip günümüzün çağdaş teknolojisini bu alanda hayata geçirdik. 7 gün 24 saat nöbet esasıyla bölgemizin en kaliteli ve en ucuz suyunu her şartlarda en ekonomik şekilde halkımızla buluşturan bir belediyeyiz. 2 yıl arka arkaya yaşanan afet şartlarında bile halkımız susuz bırakılmadığı gibi yağmurlu havalarda susuz kalan komşu afetzede ilçelerimize de talepleri doğrultusunda su veren belediyeyiz. İçme suyu sağlığı gibi çok önemi bir konuyu polemik konusu yapanların kimler olduğunu ve bunun ne amaçlarla yapıldığını halkımızın takdirine bırakmaktayız.

Binalarımızda bulunan çok eskimiş demir su tesisatlarının sağlık açısından bir an önce değiştirilmesi gerekliliğini bir daha hatırlatır, diğer alanlarda olduğu gibi içme suyu alanında da zor şartlarda fedakârca çalışan belediye çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür eder, durumu halkımız bilgisine saygıyla sunarım."
                                                                              



 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel