"%600 artış sağlandı"

Giresun Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, 2006 yılında başlatmış oldukları İyi Tarım Uygulamalı Projesi'ne geçen fındık üreticilerinin yüzde 600 artış sağladığını söyledi.Keşap ilçesi Kayabaşı köyünde fındık üreticiliği yapan ve 2007

"%600 artış sağlandı"

Giresun Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, 2006 yılında başlatmış oldukları İyi Tarım Uygulamalı Projesi'ne geçen fındık üreticilerinin yüzde 600 artış sağladığını söyledi.

Keşap ilçesi Kayabaşı köyünde fındık üreticiliği yapan ve 2007 yılında iyi tarım uygulamalı projesine geçen fındık üreticisi Cevat Çakrak’ın fındık bahçesinde konuşan Şahin, şunları söyledi: ”Biz, 2006 yılında İyi Tarım Projesi"ne başladık. Bu projenin dünyadaki adı "Global Gap", bir sistem projesi. Tabi bu sistem içerisinde minör ve majör kriterler var. O kriterler üzerinden yürüdük. Şu an Keşap"ın Kayabaşı köyü ve üyemiz Cevat Çakrak"ın bahçesindeyiz. Bu bahçe 30 dekarlık bir bahçe. Bize katılmadan önce bu arkadaşımız bahçesinden bu zamana kadar bin 350 kilo fındık almış. Yani bize katılmazdan önce bin 350 kiloyu hiç geçmemiş. Ama bize katıldıktan sonra peyderpey bu süreç ve kilo ilerlemiş. 2012 yılı itibariyle 2012 ürünü 7 bin 450 kilo olmuş. Bu, rakam olarak 7 bin 450 ile bin 300"ü bir oranlarsak, yüzde 600"lük bir rakam yakalıyoruz. Bu çok önemli bir artış. 2013 yılının fındığı zannediyorum aynı değerlerde yine istihsal edecektir. Bu rakam yüzde 20 bundan sonra artı ve eksi yüzde 20 üzerinden devam edecektir, doğal bir afet olmadığı sürece. Yani maksimum seviyeler yakalanmış durumda.”

DÜNYA FİRMALARI BU SİSTEM DOĞRULTUSUNDA BİZDEN FINDIK ALACAKLAR

Şahin, konuşmasında, ”Çok başarılı ve gerçekten bu üretici arkadaşlarımız sisteme uyan ve uyduktan sonra da faaliyetlerini bizim istediğimiz ölçüde sürdüren arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi. Bundan sonra sisteme katılacaklara tavsiyelerde bulunanŞahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örnek olması için,bir sistem adamı olma gayreti içinde olurlar ve sistem adamı olmak için uğraşırlarsa bu rekolteleri elbette kendi bahçelerinde buradan bir defa daha yakalayacaklarını ifade ediyorum. Bu arada Tarım İl Müdürlüğümüz bize mali destek verdi. Teknik destek verdi. Onlara yine bu konuyla ilgili teşekkürlerimi bir borç biliyorum. İyi tarımın başka bir özelliği de izlenebilirliği ve sürdürülebilirliği sağlamak. Piyasaya istenilen düzeyde ürün arz etmektir. Biz bu ürünü yakaladık. Yüzde 55'lere, yüzde 60"lara kadar geçen sene biz randımanla ürün teslim ettik. Dolayısıyla izlenebilirliği sağladığımız için dünya ticareti içerisindeki bilhassa bu sistem içerisinde olan çikolatacılar bizden sisteme uygun fındık alacaklarını taahhüt etti. Artık dünyada en büyükleri bile Ferroro bile Türkiye"de"Güzel Tarım"diye bizim projemize uygun projeler ihdas edip çalışmaya başladılar."

AKRABALARIM VE KÖYLÜLER BENİ ELEŞTİRDİ

İyi tarım projesine geçerek fındıkta yüzde 600 artış sağlayan fındık üreticisi Cevat Çakrak da şunları söyledi: ”Ben projeye Mustafa beyin önderliğinde başladım. Yapılacak işlemleri aldığımız veriler doğrultusunda bahçemizde uyguladık ve neticesinde çok güzel şeyler elde ettik. Bahçeyi ben 2006 yılında kestiğim zaman bana köylüm düşman oldu. 'Bahçeyi sen hep kestin, buradan ne toplayacaksın' diye benimle hep tartıştılar.Ve de gereken neyse, bahçeye verilmek istenen ne ise, onu verdik. Tahlil yaptırdık. Tahlilde ne çıktıysa ona göre gübresiydi, hayvan gübresiydi, daha başka mesela solucan gübre satıyoruz, bunları harfiyen uyguladık ve neticesinde ürünüm aşağı yukarı Mustafa beyin dediği gibi yüzde 600"ün üzerine çıktı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler