28 yayla turizm merkezi ilan edildi

Doğal kaynakların korunması ve kullanılması dengesini gözeten yayla turizmi, bozulmamış doğal yapısı, yaşayan yöre kültürü, huzuru ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Türkiye'de her geçen yıl daha fazla talep gören bir alternatif turizm çeşidi haline getir

28 yayla turizm merkezi ilan edildi
Doğal kaynakların korunması ve kullanılması dengesini gözeten yayla turizmi, bozulmamış doğal yapısı, yaşayan yöre kültürü, huzuru ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Türkiye'de her geçen yıl daha fazla talep gören bir alternatif turizm çeşidi haline getiriliyor.
 
Türkiye genelinde 940 yayla bulunuyor. Söz konusu yaylaların, bölgesel dağılımları incelendiğinde en fazla potansiyelin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde olduğu görülüyor.
 
Envanter çalışmasının sonucunu değerlendiren Bakanlık da ilk aşamada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı. Bu çerçevede 26'sı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan 28 yayla, turizm merkezi ilan edildi.
 
Samsun'da 7, Sinop'ta 4, Giresun'da 4, Ordu'da 8, Rize'de 4, Trabzon'da 7 ve Artvin'de 2 olmak üzere toplamda 36 turizm merkezi, tatilini doğayla iç içe farklı kültürleri tanıyarak geçirmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilere hizmet sunuyor.
 
Karadeniz Bölgesi'nin yanı sıra Gaziantep-Islahiye Huzurlu Yaylası ve Antalya-İbradı Maşata Yaylası de misafirlerini ağırlıyor.
 
-Kırsal kesim de gelirden pay alıyor
 
Yayla turizm merkezlerinin seçiminde, doğal değerlere yönelik potansiyelin zenginliği, sivil mimari karakter, kent merkezine ulaşımın kolay sağlanması, yöre halkının sosyal yapısının turizme yakınlığı, aktivitenin ekonomik olarak sürdürülebilmesi ve diğer turizm çeşitleriyle entegrasyonunun sağlanabilir olması gibi kriterleri aranıyor.
 
Öte yandan yayla turizmiyle kırsal kesimde yaşayanların da turizm gelirlerinden pay alması sağlanarak, işsizlik oranının azalmasına yardımcı olmak ve ekonomik girdiyi artırmak hedefleniyor.
 
-Yaylalar zengin potansiyele sahip
 
Aynı zamanda Giresun Bulancak-Bektaş Yaylası, Giresun Kümbet Yaylası, Artvin Kaçkar, Giresun-Trabzon Sis Dağı yayla turizminin yanı sıra kış turizmi açısından da potansiyel barındırıyor.
 
Rize Çamlıhemşin Ayder Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nde de yayla turizmi dışında kış ve termal turizm faaliyetleri de gerçekleştirilebiliyor.
 
Turizm Merkezi ilan edilen yaylalarda kadastral çalışmalarının bitirilmesi, mevcut kullanıcıların mülkiyete ilişkin sorunlarının çözümlenmesi, orman, mera ve yerleşim alanlarının tespit edilmesiyle planlama çalışmalarının tamamlanacağı öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler