Recep Ergenç

Recep Ergenç

Bir bataklığa yatırım yapılır mı?

Trabzon’un üç yüksek rakımlı turba bataklığından ikisi, Ağaçbaşı ve Barma yaylaları, tescillendiler. Sırada Yılantaşı yaylası var. Barma turbalığında 10-12 bin yıllık hazine değerinde bilgi saklı.

Bu nedenle Barma’da doğa eğitim merkezi, doğa müzesi ve kamp alanı kuruluyor. Yani bataklığa yatırım yapılıyor.

Bir bataklığa yatırım yapılır mı?

Hazırlıkları son evreye gelen yatırım sevindirici, çünkü Barma turbalığı Avrupa’nın en güney sınırını oluşturuyor. Doğa müzesi, tanıtım ve eğitim merkezi, seyir – gözlem terası ile Türkiye’nin en yüksek rakımlı ilk turba bataklığı olacak.

Yukarıda kısaca özetlediğim Barma yaylasındaki gelişmeler, Gazeteci-Yazar Sadık Albayrak’ın girişimleri ile Doç. Dr. Coşkun Eruz’un liderliğinde on bilim insanımızdan oluşan heyet tarafından ortaya konulan raporlar ile uygulama planına dönüştürüldü.

Barma’daki yatırım Trabzonlu çocuk ve gençlere olduğu kadar Dünya çocuk ve gençlerine de açılacak. Kamp faaliyetleri aracılığıyla doğa sevgisinin de kazandırılması amaçlanacak. Barma’ya yapılacak üç milyonluk yatırım ile Trabzon turizmine yepyeni bir destinasyon (varış) alanı da kazandırılmış olunacak.

Bir bataklığa yatırım yapılır mı?

Barma’daki yatırım neden önemlidir?

Müzeler, çocuk ve gençlerin bilime olan yatkınlıklarının geliştirilmesinde önemlidir. İnteraktif (etkileşimli) müzeler toplumun ve gelişiminin hizmetindedir de ondan...

Ya doğa eğitim merkezi neden önemlidir?

Yine interaktif programlarla, insanlara doğayı ve yaban hayatını tanıtmak ve sevdirmek önemlidir de ondan. İnsanların orman içinde, yaban hayatında gezmesini sağlayarak onlara doğa eğitimi verilecek de ondan önemlidir. Barma eğitim merkezimizin projesi hayata geçtiğinde Türkiye'de yüksek rakım (turbalık) ilk eğitim merkezi Barma’da olacak.

Ya Trabzon turizmi…

Müze ve eğitim alanındaki uygulamaların Trabzon turizmine katkısı için İngiltere iyi bir örnek. İngiltere’nin bu vb. alandaki gelirleri 22milyar dolarlık olarak tanımlanıyor.

Bir bataklığa yatırım yapılır mı?

Barma sit alanında yatırıma konu olan doğa eğitim merkezi ve müzeye ek olarak kamp, otopark, karavan alanı benzeri servisler olacak. Otel vb uygulamalar yer almayacak.

Büyükşehir’e bir öneri

Büyükşehir’in yatırımı olan bu alanda arzu edilen sonuca ulaşılması için Barma yönetim ve koruma planı önceliklerden biri olmadır. Ayrıca bu yatırımın sürdürülebilir olması için insan kaynağı, işletme yönetimi planı ve liyakat çok önemli.

Coğrafya insana dairdir

Barma’daki yapılanma ile sadece doğa olaylarını açıklayan bir doğa okulu yaratılmamalı. Barma doğa eğitim, müze ve kamp alanı çalışmaları doğa sevgisi kazandırılması ve karbon ayak izimizi küçültme bilincinin yaygınlaştırılması açısından değerlidir. Bu çalışmalar kültürel değerler ve aktiviteler ile desteklenmeli. Yerel kültür, yerel doku olmazsa olmazdır. Kültürel aktiviteler doğrudan müzeler, kamplar, kültürel miras alanları ile ilişkilidir. Bu ilişki Barma’da ziyaretçiler kadar ev sahiplerini de etkileyecek içerikle desteklenmeli. Bazıları bu etkiyi olumlu yönde değerlendirirken, bazıları ise olumsuz olarak değerlendirebilir. Planlamalar tüm faktörler göz önüne alınarak yapılmalıdır.

Sonuçta doğa, kamp, bilim, spor, sanat, yabancı dil, etkinliklerin sonu yok. Düzgün işletilir, düzgün tanıtılırsa, yani sürdürülebilir olursa Trabzon turizminde bir fark yaratabilir. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi, KTÜ ve TRU’yu da işin içine katmalıdır.

Umarım güzel bir doğa okuluna kavuşuruz. Şimdiden emeği geçenlere teşekkürler.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR