Trabzon'da üretilen 'Kotaran'a yeni özellik

Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından geliştirilen iş makinesi uzaktan kumanda yardımıyla riskli bölgelere müdahale edecek.

Trabzon'da üretilen 'Kotaran'a yeni özellik

Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri bir süre önce ürettikleri “Kotaran” ismini verdikleri Elektrikli Lastik Yüklenicinin şimdi de uzaktan kumandalısı geliştirmek için harekete geçti. 

Geliştirilecek uzaktan kumanda sayesinde yüklenici, kepçe yardımıyla toprağın içinde güvenliği tehdit edecek riskli yerlerde çok rahat kazma işlemini yapabilecek.

Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilgisayar Bölüm Şefi Emre Uzun, geliştirmeye çalıştıkları proje kapsamında uzaktan kumanda sayesinde toprağın içinde zararlı bir nesne olması durumunda Elektrikli Lastik Yüklenicinin uzaktan güvenli mesafeden izlenebileceğini kaydederek, “Makinamızı geçtiğimiz yıl mekanik aksamlı gerçekleştirdik. Planın ikinci aşamasını bu yıla aktardık. Bu yıl bunu tamamen kumanda yardımıyla uzaktan görsel şeklinde yapmayı planladık. Yönetimi yazılım üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bunu gerçekleştireceğiz. Yani cıhazı uzaktan kumandayla çalışır duruma getireceğiz. Atölyelerimizde gerçekleştirdik, yüzde yüz yerli. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de bunun aynısı yapılmadı” dedi.

Trabzon'da üretilen 'Kotaran'a yeni özellik

RİSKLİ BÖLGELERDE GÜVENLİ ŞEKİLDE ÇALIŞACAK

Cihazın güvenliği tehdit edecek yerlerde uzaktan kumanda sayesinde takip edilebileceğini kaydeden Uzun, “Cihaz esas olarak ana çalışma prensibi olarak hidrolik ve mekanik üzerine kurulu. Ana kumanda, tamamen elektrik kumandası. Biz bunu tamamen bilgisayar sistemi aracılığı ile üzerine yükleyeceğimiz programlama kartı bilgisayar kontrolü sayesinde kamera, gerekiyorsa ses, olarak uzak mesafelerden elimizdeki tabletten görüntü alarak kumanda etmek vasıtasıyla yöneteceğiz. Gerekiyorsa görüş mesafemiz olacak. Eğer olmuyorsa kameralardan alacağımız görüntülerle cihazı kumanda edeceğiz. Örneğin problemli bir bölgedesiniz. İnsan giremiyor. Makineyi oraya göndererek kepçe yardımıyla toprağın içinde zararlı bir nesne olması durumunda uzaktan güvenli mesafeden izlemek suretiyle çalıştırabileceksiniz. Çökme riski, toprak kayması riski olan bilgelerde bunu uygulamak kolay olacak. Biz bunu tamamen kendi imkanlarımızla yüzde yüz yerli yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

Trabzon'da üretilen 'Kotaran'a yeni özellik

Trabzon'da üretilen 'Kotaran'a yeni özellik

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji