Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

İzmir Körfezi ve yakın çevresinde deprem tehlikesi artmıştır

25. 12. 2017 tarihinde saat 08.13 de İzmir Körfezinde oluşan 4,6 büyüklüğündeki bir deprem halk arasında panik yaşatırken bilim adamlarını da iki farklı yoruma yöneltmiştir:

1- Uyarıcı bir depremdir. Dikkate alınmalıdır.

2- Gecikmiş artçı depremdir. Korkulacak bir durum yoktur.

Bölgenin depremselliğini ve aktif faylarının konumlarını birlikte değerlendirsek bu depremin uyarıcı, gecikmiş bir artçı deprem olduğunu söylemek mümkündür.

Deprem artçıdır: Aşağıdaki haritada görüleceği gibi İzmir Körfezinin açıklarında Midilli Adası yakınlarında 12.6.2017 tarihinde 6,3 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış olup bu depremin artçıları İzmir Körfezine doğru yönelmiştir. Bu nedenle İzmir körfezinde son yaşanan bu deprem gecikmiş bir artçı depremdir.

Deprem uyarıcıdır: Ana şoktan sonra gelişen artçı depremler yığılma yerleri o bölgede kırılma gerilmelerinin arttığı, başka deyişle gelecek bir diğer depremin olası yerini gösterir. Bu özelliği açısından Körfezde yaşanan son deprem İzmir ve yakın çevresi için uyarıcıdır.

Özetle 12.6.2017 tarihinde midilli adası yakınlarında oluşmuş olan 6,3 büyüklüğündeki deprem İzmir körfezindeki faylar üzerindeki kırılma gerilmelerini veya deprem olasılığını önemli bir şekilde arttırmıştır.

Bu bağlamda 25. 12. 2017 tarihinde saat 8.13 de İzmir Körfezinde oluşan 4,6 büyüklüğündeki deprem uyarıcı artçı bir depremdir.


Harita 1. İzmir Körfezindeki aktif fayların konumu



Harita 2: Midilli Adası yakınlarında ve İzmir Körfezinde oluşan depremlerin yerleri ve büyüklükleri

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR