Bakan Kirişçi'den tarım değerlendirmesi: Tarımsal hasılamızla Avrupa'da birinciyiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "2023’e Doğru Şehir Buluşmaları" programına katılmak üzere Yozgat’a gitti.

Bakan Kirişçi'den tarım değerlendirmesi: Tarımsal hasılamızla Avrupa'da birinciyiz

Kirişci, tahıl koridorunun bir insanlık koridoru olduğunu belirterek, “Koridorun açılmasından her ne kadar daha çok Avrupa ülkeleri yararlansa da bu durum bütün dünyayı sevindirmiş ve Türkiye’nin itibarını artırmıştır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Yozgat’a gelerek Yerköy ilçesindeki İnandık Barajı’nda ve Et ve Süt Kurumu fabrikasında incelemelerde bulundu. Kirişçi tahıl koridoruna yönelik önemli açıklamalar yaptı. 

“TAHIL KORİDORU İNSANLIK KORİDORUDUR”
Bakan Kirişçi, Tahıl koridorunun bir insanlık koridoru olduğunu ifade etti. Kirişçi  “Koridorun açılmasından her ne kadar daha çok Avrupa ülkeleri yararlansa da, bu durum bütün dünyayı sevindirmiş ve Türkiye’nin itibarını artırmıştır. Bugüne kadar bu koridor üzerinden sevk edilen 10 milyon ton tahılın yüzde 60’ı Avrupa’ya, yüzde 27’si Asya’ya, yüzde 13’ü Afrika ülkelerine gitmiştir. Türkiye olarak tahıl sevkiyatından en az gelişmiş ülkelerin daha fazla yararlanması üzerinde özellikle durmaktayız” dedi. 

Sözlerine devam eden Bakan Kirişçi  “Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız, yapılacak G-20 Zirvesi’nde konuyu gündeme getirecek. Ticaret Bakanlığımızla da müşterek olarak yürüteceğimiz yeni bir çalışmanın içindeyiz. Rusya’dan alınacak bedelsiz buğdayı, işlendikten sonra az gelişmiş ülkelere bedelsiz vermeyi hedefliyoruz. Bizler bu süreçlerde milletimize ve devletimize yakışanı yaptık, yapıyoruz. İnsani yardım alanında bugün milli gelire oranla en fazla yardım yapan ülkeyiz. Dünya sıralamasında birinciyiz. Bu bizim için bir şereftir” ifadelerini kullandı. 

“TARIMSAL HASILAMIZLA AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ”
Tarımın her ülke için stratejik öneme sahip olduğuna değinen Bakan Kirişci, “Tarımda güçlü olmadan gücümüzü gerçek anlamıyla ortaya koyamayacağımızı biliyoruz. Gıda, dolayısıyla tarım her ülke için stratejik bir sektör olmaya devam etmektedir. Bunun için tarımın bir milli güvenlik meselesi olduğunu biliyor ve tarım politikalarımızla bu yönde gereken adımları atıyoruz. Son 20 yılda bitkisel üretim miktarımız yüzde 21 artarak 2021’de 118,4 milyon tona ulaşmıştır. 2002 yılında 25,1 milyar dolar olan Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız 2021 yılında yüzde 8,1 artışla 44,7 milyar dolara yükseldi. Ülkemiz, 2021 yılındaki toplam 44,7 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla Avrupa’da birinci sıradadır” sözlerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi