Ateşkes çok geçmeden bozuldu! Sınırlar arası çatışma durdurulamıyor

Kırgızistan ve Tacikistan arasında bir kez daha çatışma çıktı. 14 Eylül’de başlayan çatışmalar nedeniyle 71 kişi hayatını kaybetti.

Ateşkes çok geçmeden bozuldu! Sınırlar arası çatışma durdurulamıyor

Araya Rusya’nın girmesiyle ateşkes ilan edildi. Ancak ateşkes çok geçmeden bozuldu.31 yıldır yanlış çizilen sınırları nedeniyle aralarında gerginlik yaşan orta Asya ülkeleri Kırgızistan ve Tacikistan arasında bir kez daha tansiyon yükseldi.

14 Eylül’de muhafız birlikleri arasında çıkan çatışmalarla ilgili iki ülke de birbirini suçluyor. 2 gün boyunca sınır hattında tanklar, hava topları ve insansız hava araçları kullanıldı. Kırgızistan, çatışma alanı yakınlarında yaşayan 137 bin kişiyi tahliye etti. Bölgedeki gerginlik Rusya’nın 16 Eylül’de araya girmesiyle sonlandı. Ateşkes ilan edildi. Ancak hem Tacikistan hem Kırgızistan, karşı tarafı ateşkese uymamakla itham ediyor.

Kırgızistan Lideri Sadır Caparov, hayatını kaybedenlerin anısına 19 Eylül’ü ulusal yas ilan etti. İki ülke arasındaki gerilim, Sovyet Birliği zamanına dayanıyor. Sovyetler Birliği bağımsızlık sonrası sınırları etnik, siyasi, ekonomik ve kültürel faktörler gözetilmeden çizmişti. Verimli tarım arazilerinin yoğunluğu, bölgenin sınırlarının belirlenmemiş olması, yasa dışı geçişler ve su kaynaklarının kontrolü nedeniyle sık sık sınır koruyucular ve vatandaşlar arasında gerginlikler çıkıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya