Erhan Eroğlu

Erhan Eroğlu

Aslı astarı olmayan cümlelerle Trabzon’a zarar veriyorsunuz

Turizmin yoğun olduğu yerlerde ticari işletmelerin yerli ve yabancı turistlere yüksek fiyatlardan ürün ve hizmet sunumu gerçekleştirdiğini hemen hemen her turist dile getirir.

Bu ön yargı genelde turizm amaçlı gezdiğimiz yerlerden daha dikkatli alışveriş yapmamıza neden olur. Turist her zaman aldığı ürün ya da hizmet için pazarlık yapar, fiyatın düşmesini ister.

Ticari işletmelerde fiyat tarifeleri olduğunda ise tüketiciler öncesinde tüketecekleri ürünün fiyatı hakkında bilgi sahibi olup daha huzurlu ve güvenli bir şekilde alış veriş yaparlar.

Trabzon bu konuda bence diğer illere nazaran çok başarılı.

Ticari işletmelerin fiyat tarifeleri Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 3 farklı dilde yerli ve yabancı turistlere sunuluyor. Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. Denetim ekipleri yaz kış demeden ticari işletmeleri ziyaret ederek bilgilendirme yapıyor.

Bu nedenle kalıplaşmış ve aslı astarı olmayan bazı söylemlerden uzaklaşıp gerçekçi olmamız gerekiyor. 

Uzungöl’de bir porsiyon balık yüz lira, bir çay on lira, bir kuymak elli lira, gecelik konaklama üç bin lira ve bunun gibi kimin söylediği belli olmayan ve gerçek dışı cümleler ancak Trabzon’a zarar verir. 

Bu söylemleri bilinçli olarak yapan kişiler ise emin olun ki birilerinin talimatını yerine getirip Trabzon’un turizmden aldığı payı düşürmek istiyor.

Eksik yönlerimiz tabi ki var fakat Trabzon’dan yıllar önce turistlerle tanışan yerlere bakıyorum ve Trabzon’un her geçen yıl bir turizm kenti olduğunu görüyorum.
   
Tatil dolayısıyla geçen hafta Alanya’daydım, dönerken eşe dosta hediye alalım diye hem Antalya merkezini hem de Alanya ilçesini gezdim.

İşletmelerin sattığı ürünler birbiriyle aynı bir işletme diğer işyerinin kopyası gibi. Fiyatlar da normal piyasa koşullarının en az dört katı diyebilirim. Fakat haklarını yiyemem hepsinin üzerinde fiyat yazıyor.

Eğer alıcı olduğunu görürse iş yeri sahibi; ‘kardeşim üzerindeki fiyatlara bakma sen 160 yazdık ama sana 70 olur’. 
   
Bu mudur yani? Ne kadar dürüstüz değil mi? Yerli turist isek tek bakışla fiyat yarının da altına düşebiliyor. Bu sefer alacağın ürünün fiyatından da şüphe eder duruma geliyorsun. Acaba 40’a alabilir miydim diye. 

Ne yazık ki turizmin cinsiyeti, dini, dili, ırkı olmadığını ve olmayacağını anlayamadık.

Yaşadığım bu tecrübe sonrasında dedim ki biz Trabzon’a ‘kurban’ olalım. Turizm sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerimiz tam anlamıyla istenilen seviyede olmasa da diğer illerle kıyasladığımızda çok mesafe kat ettiğini görebiliyor.
  
Alanya örneğini Alanya’yı kötülemek için vermedim. Art niyetli insanlar her yerde olabilir ama bir kişinin yaptığını genele vurmak çok da iyi niyetli bir davranış değil.
   
Daha iyi noktalara ulaşabilmek için en iyi olanı örnek alıp yolumuza bakmalıyız. Fakat sırf yazdıkları daha çok kişi tarafından okunsun, yazanın popülerliği artsın, polemiklerle kendini Trabzon’a tanıtsın diye kimse Trabzon’a temeli olmayan cümlelerle zarar veremez, vermemeli.
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR