Asgari ücrette kritik toplantı! İşte bütün detaylar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yarın TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelecek. Peki ilk toplantıda nasıl bir sonuç çıkacak? İşte detaylar...

Asgari ücrette kritik toplantı! İşte bütün detaylar...

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret için geri sayım başladı.

İLK TOPLANTIDAN NASIL BİR SONUÇ ÇIKABİLİR?

Bakan Bilgin yarın işçi ve işveren kanallarıyla görüşme gerçekleştirecek. Peki ilk toplantıda nasıl bir sonuç çıkacak? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram cevapladı. Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Aralık ayı içerisinde her zaman olduğu gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu göreve başlar. Burada 3 taraf var birisi işçi kesimi, diğeri işveren ve bir diğeri komisyon olarak devlettir. 4 toplantı yapılır, 4 toplantı neticesinde işçi ve işveren kesiminin taleplerine göre bir fiyat belirleniyor. Fiyat belirlemesi noktasında bir pazarlık söz konusudur. Yani işçi ve işveren tarafı isteklerini söyler, fiyat belirlenir. Toplam 4 toplantı neticesinde nihai olarak aralık ayının sonunda bir belirleme yapılacak

‘İLK TOPLANTI BAKANLIĞIN EV SAHİPLİĞİNDE YAPILACAK’

Bakan Bilgin de tarafları ilk toplantıya çağırarak startı verdi. İlk toplantıyı Bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak.

KAÇINCI TOPLANTIDA RAKAM NETLEŞİR?

4. toplantıda aralık sonu itibarıyla nihai karar verilir. Geçtiğimiz enflasyonist ortamdan dolayı enflasyon dikkate alınacaktır. Önceki dönem asgari ücretlinin almadığı yüzde 12’lik enflasyon farkı mevcut. İkinci altı ayın enflasyon farkı da eklenecektir.

‘EN AZ YÜZDE 40’LIK ARTIŞ YAPILIR’

Sene sonu enflasyonu yüzde 25-30 arasında çıkacağını öngörürsek en az yüzde 40’lık artış yapılır. Asgari ücrette sosyal refah payı düzenlemesi söz konusu değildir. Bu daha çok memur ve emekliler için geçerlidir. Sosyal refah payı beklentisi memur ve emekliler için mevcuttur.

‘ASGARİ ÜCRET 8 BİN LİRA PSİKOLOJİK SINIRI AŞACAKTIR’

Asgari ücret yüzde 40 olursa 7 bin 700 TL, yüzde 45’lik artış olursa 7 bin 975 TL, yüzde 50 artış olursa 8 bin 250 lira seviyesine gelecektir. 8 bin lira psikolojik sınırı aşacaktır. Daha yüksek rakamların enflasyona sebebiyet vermemesi lazım. Daha yüksek rakamlar spekülatif rakamlardır. Bunlar enflasyona sebebiyet verecektir.

İŞÇİ VE İŞVERENİN BEKLENTİSİ NE?

İşveren tarafı 8 bin lira tutarını zaten fiyatladı. Bunu kabul etmiş durumdalar. Yeni yılda EYT kapsamında emekli olacaklara kıdem tazminatı verilecek bu da işverene bir yük getirecek ama burada sabit dar gelirli ve orta gelirlinin enflasyon altında ezdirilmemesi gerekiyor. Yüzde 40 üzerindeki rakamlar yani yüzde 40 ile 50 arasındaki tutar asgari ücretlinin yükünü hafifletecektir. En güçlü rakam 8 bin lira ile 8 bin 250 TL arasındaki rakamdır. Ancak bu en düşük ücrettir. Bunun üzerindeki ücreti zaten işverenler çalışanlarına verebilirler. Bu tutar altında işçi çalıştırma yasağı mevcuttur.” (Milliyet)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi