Örs Artvin’deki ihaleleri gündeme taşıdı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs Artvin Cerattepe'deki ihaleleri gündeme taşıdı.

Örs Artvin’deki ihaleleri gündeme taşıdı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Artvin Cerattepe ve Hatila Vadisi Milli Parkı'nda yapılacak olan madencilik faaliyetlerinin ve ihale süreçlerinin incelenmesi için Genel Kurula sunulan araştırma önergesi ile ilgili TBMM’de konuştu.

Örs, konuşmasının başında Anayasa’nın 169. maddesini hatırlatarak; "Türkiye'de ormanlar Anayasa'nın 169. maddesiyle korunmaktadır. Bu maddede özetle "Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez." denilmektedir." dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, yakın zamanda Kaz Dağlarına yaşanan kıyımın aynısının Artvin'de yapılmak istendiğini belirterek: "Çok kısa bir zaman önce altın madeni çalışmaları nedeniyle Kaz Dağları'nda yapılan doğa kıyımını hepimiz hatırlıyoruz. Şimdi de içerisinde 125 endemik olmak üzere 1.349 bitki çeşidini barındıran Artvin Hatila Vadisi Millî Parkı aynı kıyımla karşı karşıyadır. Kaz Dağları'nda ve Artvin Cerattepe'de yapılan kıyım Hatila Vadisi Millî Parkı'nda devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Yirmi beş yıldır maden karşıtı mücadelenin sürdürüldüğü Artvin'de maden arama ruhsatı için 3 ihale daha sonuçlandı. Maden arama faaliyetleri için yapılan ihaleleri iktidara yakın 2 şirketin kazanması, belirlenen bölgenin tamamı için değil de bir kısmı için ÇED raporu hazırlanması da işin düşündürücü olan başka bir yanıdır. Ruhsat alanlarına bakıldığında, bu bölgenin Kafkasya turizmini geliştirme, koruma bölgesi ilan edilen alanı, kent ormanlarının yer aldığı ve şehir sularının olduğu alanı içine aldığını ve bu ruhsatlandırmaya Cerattepe ile Hatila Vadisi Millî Parkı arasındaki boşluğun da dâhil edildiğini görmekteyiz. İhaledeki alanların bir kısmının Millî Park sınırları içerisinde yer aldığına dikkatinizi çekmek isterim." dedi.

Konu ile ilgili verilen araştırma önergeye kabul oyu vereceklerini söyleyen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "Çevre dostlarının ve Artvin halkının yirmi beş yıllık mücadelesi yok sayılarak Artvin'i talan edecek, doğayı yok edecek madencilik faaliyetlerinin araştırılması, söz konusu ihale süreçlerinin incelenmesi ve hukuksuzluk iddialarının aydınlatılması amacıyla verilen ilgili önergeye İYİ PARTİ Grubu olarak kabul oyu vereceğiz. Çevrenin kirlenmesini ve doğanın yok edilmesini önlemek Anayasamıza göre devletin ve milletin görevidir, milletimizin hakkını, hukukunu ve çevresini korumak da bizim aslî görevimizdir." dedi.

Konuşmasını Atabarı türküsünün sözleri ile tamamlayan Örs "Sözlerimin sonunda, bahçesi var, bağı var, ayvası var, narı var, Atamızdan yadigâr serhat Artvin'imiz var diyor, hepinize saygılarımı sunuyorum." diyerek ilgili önerge için tüm partilerden destek istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler