Artvin’de Karagöl’ün yanına yapılan yapı tepki çekmişti nedeni ortaya çıktı

Doğa harikası Karagöl’de tepki alan inşaatın nedeni ortaya çıktı.

Artvin’de Karagöl’ün yanına yapılan yapı tepki çekmişti nedeni ortaya çıktı

Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan doğa harikası Karagöl, bu aralar hemen kenarına yapılan bina ile gündemde. Gölün hemen yanına yapılan beton binanın, gölün doğallığını bozacağını belirten çevreciler duruma tepki gösterdi.

Doğal ve Tarihi Degerleri Koruma Derneği Başkanı, Doç. Dr. Coşkun Erüz, Şavşat Karagöl’ünkenarında yapılan yapıya tepki gösterdive Eyvah! Şavşat Karagölü de kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.

Erüz, yaptığı açıklamada "Bir yer Milli Park ,Tabiatı Koruma Alanı, Tabiat Parkı neden ilan edilir ?. Saha, sahip olduğu doğal peyzaj, bioçeşitlilik ve nadir bulunurluk özelliklerinden dolayı koruma altına alınarak, bozulmadan gelecek nesillere aktarmak için.

Peki Miili parkların görevi nedir: Ülkenin sahip olduğu, insanlığın ortak doğal mirası olan, korunan yada korunması gereken orman ve diğer doğal alanları koruma altına almak ve tahrip edilmeden, doğal yapısı bozulmadan gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak.

Milli Parkların görevi Turizm yapmak , korunan alanlarda turizm yatırımı değildir, olmamalıdır. Korunan alanlarda, ucu açık yapılaşma kitle turizmi, yoğun insan hareketi ve baskısı oluşturacak turizm alanı oluşturmak, turizm tesisi yaparak korunan alanların altyapı ve üst yapı ( tesis) için tahrip olmasına sebep olmak Milli Parkların asli görevleri değildir. Görevi olmamalıdır.

Koruma alanlarında kaynak değer olan göl, dere, orman vd doğal yapılarda mutlak korunması gereken alan kaynak değer içi ve etkileşim alanı içinde yapılan yapılaşmaların, korunan alanı kısa yada uzun vadede tahrip etmesi kaçınılmazdır.

Milli Parklar, ya asli görevi olan korunan alanları tespit ve yönetme görevine dönmeli. Yada Milli Parklar yerine Milli Turizm Parkları Yönetimi vb şeklinde adını ve görev amacını değiştirmelidir...ki asıl olan turizm değil korumadır. Bu ülkenin turizmi planlayan ve yöneten Bakanlığı var...

Özellikle Doğu Karadeniz'deki tüm Tabiat parkları ( Örn; Beşikdüzü Beşikdağı vd) ve tabiatı koruma alanları hızla yapılaşmakta, kaynak değerleri tahrip olmaktadır. Bölgedeki, Orman Bakanlığının yetkisi altında ancak özel koruma altında olmayan doğal orman alanları, Milli Parklar elindeki orman ( tabiat parkları vd) alanlardan çok daha iyi ve sürdürülebilir korunmaya sahip olması ve yapılaşmaya konu olmaması düşündürücüdür.

Milli Parkların görevi ormanları, meraları vd nitelkli doğa alanlarını, koruma alanı adı altında tescilleyip turizm alanlarına dönüştürme olmamalıdır.

Kurum ya asli görevi, uzmanlığı olan sürdürülebilir koruma görevine dönmeli yada koruma görevinden çekilmelidir.

Şavşat ve Borçka Kara Göller sadece Artvin değil, tüm Doğu Karadeniz ve Türkiye'nin mutlak korunması ve her türlü yapılaşmaların göl kıyısı ve etkileşim- koruma zonu dışında planlanması gereken, çok özel sucul ve karasal ekosistemler ve de doğa alanlarıdır.

Kara göllere yazık etmeyiniz lütfen ." ifadelerini kullandı.
 

Nedeni ortaya çıktı

Alınan bilgiye göre 1950-60larda burada mevcut bir misafirhane olduğu Rize milli parklar bölge müdürlüğününde eskiyen bu binayı yenilediği öğrenildi. Yenilenen binanın projesinde ise tamamen ağaçtan kaplanarak doğaya uygun şekilde yapıldığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel