Artvin-Arhavi’deki Kamilet Vadisi çamura bulandı: “Çamur sadece görünen yüzü”

Artvin'de bulunan Kamilet Vadisi'ndeki son durumu anlattılar.

Artvin-Arhavi’deki Kamilet Vadisi çamura bulandı: “Çamur sadece görünen yüzü”

Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan ve yıllardır koruma altına alınması için mücadele yürütülen Kamilet Vadisi’ne MNG Holding tarafından dökülen hafriyat dereyi çamura buladı. Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan Nazlı Demet Uyanık, Kamilet Vadisi’nin son durumunu anlattı. 

2010 yılında Taşlıkaya HES projesinin doğaseverlerin çabasıyla iptal edilmesinden sonra, 2013-2014 yıllarında MNG Orta HES projesi imar planı olmadığı gerekçesiyle durdurulmuştu. Ancak ilerleyen dönemde şirket köylülere “yayla yolu” yapacağını söyleyerek Orta HES projesini tamamlamıştı.

Bir aydır sosyal medyada paylaşılan Kamilet Vadisi’nin çamurlu fotoğrafları ve videoları doğaseverlerin tepkisini çekti. Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan Nazlı Demet Uyanık, konuyla ilgili olarak “MNG firması daha önce de ‘çılgın HES’ olarak bilinen şehir merkezine çok yakın, köylerin merkezinde yer alan bir yere proje inşa etti. O bölge insanların yüzmeyi öğrendiği, piknik yaptığı çok kıymetli bir yerdi ve HES projesiyle yok edildi. MNG firması o zamanlar uymadığı ÇED raporlarına şimdi de uymuyor” dedi. 

 “Pandemiyi de fırsat bilip çok hızlı bir şekilde tahrip ettiler”

Kamilet Vadisi’nin insan elinin değmediği bir alan olduğunu hatırlatan Uyanık, “MNG firması,kurallara ve prosedüre uymuyor. Hafriyatlar dere boylarına yığılmış, dereden çamur akıyor. Dereden çamur akmasına odaklandık. Tertemiz akan Kamilet Vadisi’nin çamurlu olmasına insanlar tabii ki çok tepkililer. Çamur aslında bölgedeki tahribatın bir sonucu, görünen yüzü. Vadideki tahribat çok daha kötü. Salgını da fırsat bilip çok hızlı bir şekilde tahribat gerçekleştirdiler” diye konuştu.

Hassas bitki örtüsünün ve endemik bitki türlerinin ciddi bir şekilde tahrip edildiğinin altını çizen Uyanık, “Kamilet, bırakın HES projesi yapmayı, insanın bakmaya bile kıyamayacağı bir vadi” dedi. Böyle bir bölgede HES projesine karşı olduklarını belirten Uyanık şunları ekledi: “Hukuk, yol yordam olmadan bu şekilde, kimseyi dinlemeden, hunharca orayı katlederek HES yapma özgüvenine sahip olmaları bizi daha da öfkelendiriyor. Mücadelemiz daha bitmedi. Her türlü cezayı almalarını da sağlayacağız. Vadinin hâlâ eşsiz ve el değmemiş büyük bir bölümü var. Acilen koruma altına alınması için çabalarımız sürüyor.

(Medyascope)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel