CHP'den Araklı çöp tesisi açıklaması: "Geçici değil, kalıcı çözüm bekliyoruz"

Araklı'da yapılması planlanan ve tartışmalara konu olan çöp tesisi ile ilgili olarak CHP Trabzon İl Başkanvekili'nden açıklama geldi.

CHP'den Araklı çöp tesisi açıklaması: "Geçici değil, kalıcı çözüm bekliyoruz"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanvekili Celal Akaç, Trabzon’un Araklı İlçesi Taşönü Mahallesi’ne yapılması planlanan Katı Atık Çöp Depolama Tesisi ile ilgili açıklamada bulundu. 


ARAKLI HALKI HAKLIDIR

Araklı İlçemiz Taşönü Mahallesi sınırları içerisinde eski Çimento Fabrikası Malzeme Temin alanında kurulması düşünülen Katı Atık Çöp Depolama Alanı ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları halkın katılım toplantısında Araklı halkının göstermiş olduğu tepkiyi anlamlı ve haklı buluyoruz diyen CHP Trabzon İl Başkanvekili Celal Akaç, “Bu kentin çöp sorununun çözümü kamu idarelerinin yükümlükleri arasında yer almaktadır. Çöpün katı atık olarak depolanıp, bertaraf edilmesi sistemine yönelik arayışlarda, bölgemiz topografik koşulları dikkate alındığında alternatif alan yaratma arayışında sorunlar yaşandığı bilinen bir gerçektir. Bölgemizin her yerinde bu türden tepkilerin oluşması da muhtemeldir.  Öncelikle belirtmek gerekiyor ki, bu tür adımlar çöp sorununu kısa vadede çözümüne yöneliktir. Kentimizin ve civar illerin yerel yönetimlerinin idarecilerinin, temel görevi bölgenin çöp sorununu kalıcı olarak çözecek bir projeyi hayata geçirmek olmalıdır.” dedi.

SU AKİFER ALANI KİRLENİR

Taşönü Mahallesi’ndeki eski ocak sahasının hemen mansabında içme suyu kuyuları vardır diyen Celal Akaç, “Söz konusu tesiste her ne kadar teknik bir takım önlemler alınacak ise de akarsuyun kirlenmemesinin sağlanması mümkün değildir. Büyükşehir Belediyesi bu çöp depolama alanının mansabında kalan 4 kilometrelik su temin akifer alanının kirlenmesine neden olacak bu proje ile bu su kuyularından artık su temin etmekten vaz mı geçmektedir? İçme suyu temininde güçlüklerin yaşanmakta olduğu bir dönemde önemli bir su akiferinin böylesi bir kirlenme ile karşı karşıya bırakılması kabul edilemez bir durumdur. İlgili kamu kurumları olan Büyükşehir Belediyesi, Arsin ve Araklı Belediyeleri ve DSİ, İller Bankası kuruluşları tanımlanmış bir su akiferi olan Yanbolu Vadisi Akiferini heba edecek bu projeye izin vermemelidir. Her ne kadar alternatif içme suyu temin projeleri gerçekleştirilmiş olsa da potansiyel bir su kaynağının bu şekilde berteraf edilmesini kabul etmemiz mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

GEÇİCİ DEĞİL, KALICI ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Akaç, “Araklı Taşönü Mahallesi’ndeki eski taşocağı sahasının Katı Atık Çöp Depo Alanı olarak belirlenmesi teknik ve idari hususlar yönüyle uygun görmüyoruz. Kısa vade için çöp sorunun çözümü açısından alternatif yer arayışı ve sonrasında Katı Atık depolamadan ziyade çöplerin ayrıştırarak bertaraf  eden ve çağdaş dünya ülkelerinde uygulanmakta olan , çöpü bütünüyle ortadan kaldıran bir sistemin , proje maliyeti gözetmeksizin hayata geçirilmesi bu bölge için zorunludur. Yerel idare ve kamu yöneticileri ile bölgemiz etkin siyasilerinin böylesi bir projeyi hayata geçirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber