Recep Ergenç

Recep Ergenç

Anabassis yolunda

Doğa Tarih ile Trekking (doğa yürüyüşü) rotaları

Bu hafta trekking rotamız Yazlık (Livera) Köyü sırtları “Kusal Yaylası- Sumaha tepesi- Anbassis Doğa Kamping” oldu.

Pırıl pırıl bir gökyüzü altında;

KTÜ Deniz Bilimlerinden Yar Doç Coşkun Erüz ’ün Bölgeye ait tarih notları ve

Hayrettin İshak Karagöz’ün rehberliğinde; onsekiz km ve molalar hariç altıbuçuk saatte geçildi.

Yazdan kalma bir günde, tarih ve doğa ile harmanlanan Livera trekking etkinliğimiz fotosafari (Fotoğraf çekmek amacıyla yapılan gezinti) etkinliğine dönüştü.

1-164.jpg

MADENCİ KÖYÜ: LİVERA

Yazlık Köyü (Livera) Osmanlı döneminde “tarihi madenci yerleşimi” ve “Rumlarının dini merkeziydi. Köy, sivil ve dini mimarinin varlıklarına  (değerlerine) sahip.

ANABASSİS YOLU

Yazlık’ın önemli bir başka değeri de, mezere (köy yayla arası bölge ) ve yaylalarının bulunduğu sırtlardan geçen, tarihi öneme sahip yoludur.

Bu yol; İran’dan- Yunanistan a  2500 yıl önce dönen, Ksenophen’ in askerleri ya da 10 bin civarında paralı askerin MÖ 400  tarihinde kullanmış olmasıdır.

Tarihi kayıtlara geçen Anabassis yol ve rotası, Bölgeye ait tüm efsanelerin; kültür, tarih ve doğal değerlerin izleri silinmeden, Bölge turizmine ve dünya tarihine, uluslararası ekoturizm networklerine (ağlarına) eklenerek kazandırılması elzemdir.

2-046.jpg

Bölge; konaklamalı ya da konaklamasız doğa etkinliklerine (yeşil turizm, alternatif turizm, doğa turizmi, yabanıl turizm, macera turizmi, kültürel turizm gibi…) sürdürülebilir bir plana; Kamu, Özel ve STK’ların birlikte çalışması ile kavuşturulmalıdır.

DOĞA İLE OYUN OYNANMAZ

Yazlık Köyü onlarca etkinlik rotasına sahiptir. Bu rotalara rehbersiz çıkılmamalı. Rehberimiz Hayrettin İshak Karagöz; doğada takip edilen patikalar her zaman sizi doğru adrese götürmez. Kaybedilen yolda hangi tehlikelerle yüzleşeceğiniz hiç belli olmaz. Kısaca doğa ile oyun oynanmaz, yorumu rehberliğin önemi için öğretici oldu.

"ANABASİS LİVERA CAMPİNG"

Etkinliğimiz “Anabassis Livera Camping”e ulaştığında, kampı aydınlatan kamp ateşi ve güler yüzlü girişimcilerin sunduğu çaylar ile muhteşem finaline ulaştı.

3-019.jpg

“Anabassis Livera Camping”de yamaç paraşütü başta olmak üzere her mevsim onlarca aktivite hazırlığı var.

“Anabassis Doğa Kampı”nı kuran bu cesur yürekli insanlara bol kazanç dilerim.

tev-001-001.jpg

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR