Fenerbahçe’deki görevine 29 Ağustos 2025 tarihinde son verilen teknik direktör Jose Mourinho, Türkiye Futbol Federasyonu’ndan aldığı disiplin cezalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.
Portekizli çalıştırıcı, 3 Kasım 2024 tarihinde Fenerbahçe’nin 3-2 kazandığı Trabzonspor karşılaşmasındaki davranışları ve maç sonrası yaptığı açıklamalar nedeniyle aldığı cezalara ilişkin iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e başvurdu.
Üç temel hak ihlali iddiası
Mourinho’nun başvurusunda üç ayrı hak ihlali iddiası yer aldı.
Başvuruda, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız olmadığı öne sürüldü. Mourinho, Tahkim Kurulu üyelerinin fiilen TFF Başkanı ve yönetim kuruluna bağlı şekilde görev yaptığını savundu.
Ayrıca Tahkim Kurulu’nun gerekçeli kararının kendisine tebliğ edilmediği belirtilerek, bu nedenle kararı değerlendirme ve etkili şekilde itiraz etme hakkından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
Mourinho, verilen para cezalarının ise basın açıklaması yapma ve görüşlerini kamuoyuyla paylaşma özgürlüğünü ihlal ettiğini ileri sürdü.
AİHM Türkiye’den görüş t...